Αρχική » Πατρών Χρυσόστομος: Μόνο η πίστη στὸ Θεὸ ελευθέρωσε και θα ελευθερώσει την Ελλάδα

Πατρών Χρυσόστομος: Μόνο η πίστη στὸ Θεὸ ελευθέρωσε και θα ελευθερώσει την Ελλάδα

από kivotos

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τού Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, οι Αρκάδες τής Πάτρας ετίμησαν στις 23 Μαρτίου 2017, την εθνική επέτειο τής 25ης Μαρτίου με ειδικό αφιέρωμα στον Γέρο τού Μωρηά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

 Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με τρόπο γλαφυρό και ιστορικά κατοχυρωμένο  παρουσίασε σκηνές από τη ζωή τού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και μάλιστα αυτές που συνδέονται ειδικά με περισταστικά μέσα από τα οποία φαίνεται η βαθειά πίστη τού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στον Θεό και η τιμή προς την Παναγία.

Μεταξύ τών άλλων ανεφέρθη, στην προσευχή τού Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι, την προσευχή του και το τάμα του στο Βαλτέτσι, τη συμμετοχή του στην εορτή τού Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 1821, στην Μονή τής Επάνω Χρέπας, στην συγκινητική συνάντησή του στην φοβερή φυλακή τής Τριπολιτσάς με όσους επέζησαν Αρχιερείς μετά την απελευθέρωση τής Τριπόλεως από τους Τούρκους (23.9.1821) στη συγχώρεση τών φονιάδων τού παιδιού του και στο λόγο του στην Πνύκα, όπου αναφέρει ότι, «πρώτα είπαμε υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος», ως και σε άλλα περιστατικά που συνδέονται με την ευλάβεια τού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και κατέληξε με την διαπίστωση, ότι μόνο η πίστη στον Θεό και η αγάπη σ’ αυτόν τον τόπο έσωσαν και θα σώσουν την Πατρίδα, ειδ’ άλλως ματαιοπονούμε και ασεβούμε στην μνήμη τών ηρώων και μαρτύρων τής Πίστεως και τού Γένους μας.

  Τον ομιλητή προσφώνησε και παρουσίασε ο Πρόεδρος τού Συλλόγου τών εν Πάτραις Αρκάδων κ. Γεώργιος Παπασωτηρίου, ενώ ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια απέδωσε η χορωδία τού κ. Φωτίου Μπαρούτα, Πρωτοψάλτου τού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πατρών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρίστος Νικολάου, ο πρ. Δήμαρχος Πατρών κ. Ανδρέας Καράβολας, ο πρ. Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος και Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος λαού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ