Της Μαίρης Ορφανίδη

 

«Το καθήκον μας είναι όχι απλώς να αγωνιστούμε για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά να προετοιμαζόμαστε για εκείνη τη μέρα».

Με τη φράση «η επόμενη ημέρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι κοντά», ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος σφράγισε την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο του Βόλου, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιστορία, αλλά και στο όραμα της επόμενης ημέρας για το λίκνο της Ορθοδοξίας: «Το θέμα του εφικτού είναι θέμα του Θεού. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία αν θα γίνει, πότε θα γίνει, αν είναι εύκολο, αν είναι δύσκολο. Εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Η Εκκλησία πάντα αυτό έκανε και το Πατριαρχείο πάντα αυτό έκανε και το καθήκον μας είναι όχι απλώς να αγωνιστούμε για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά να προετοιμαζόμαστε για εκείνη την ημέρα». Επίσης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς ετοιμαζόμαστε για την ημέρα της επαναλειτουργίας. Δεν είναι μια χίμαιρα την οποία φανταζόμαστε, αλλά είναι μια πραγματικότητα, την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα τη ζήσουμε και γι’ αυτό την προετοιμάζουμε συγκεκριμένα».

Μέσα από την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη σημαντική ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ανέδειξε δεκάδες κληρικούς που εξελίχθησαν σε Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους και Μητροπολίτες, ανάμεσά τους και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Μητροπολίτης Προύσης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα ώστε όταν η Σχολή της Χάλκης επαναλειτουργήσει να αποτελεί ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά πανεπιστημιακά κέντρα της Ορθοδοξίας. «Προετοιμαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διότι διαφορετικά θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε. Έτσι, ήδη ολοκληρώσαμε τα σχέδια αναστήλωσης του κτιρίου που κατασκευάστηκε το 1896, έχοντας εκπονήσει και τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη. Επίσης, έχουμε διαμορφώσει ακαδημαϊκό πρόγραμμα με το πλήρες περιεχόμενο σπουδών και παράλληλα ήδη έχουμε εκπαιδεύσει κληρικούς που θα χρειαστούν για την ακαδημαϊκή επάνδρωση της Σχολής», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος. Ακόμη, πρόσθεσε πως ανασυστάθηκε μοναστική αδελφότητα με επτά μοναχούς, ενώ αξιοποιείται ο πνευματικός θησαυρός της περίφημης Βιβλιοθήκης της Σχολής. Επιπροσθέτως, έχουν υπογραφεί διμερείς συνεργασίες με διάφορα ΑΕΙ της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ 50 φοιτητές εργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στη Χάλκη μέσω των προγραμμάτων Erasmus.

Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1844. Καθώς λειτουργούσε ως μοναστική αδελφότητα, είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνο άνδρες σπουδαστές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Το 1971, κατόπιν εκδόσεως σχετικού νόμου, ο οποίος απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της. Υπέρμαχος της καταλλαγής και του διαλόγου τόσο σε οικουμενικό όσο και σε διαθρησκειακό επίπεδο, αναφέρθηκε στη συνύπαρξη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και στον ενοποιό ρόλο της Εκκλησίας, ενώ όπως επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την Εκκλησία έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι. Αυτή η Εκκλησία είναι μια Εκκλησία που μπορεί και διαλέγεται με όλους τους ανθρώπους, χωρίς όρια και προκαταλήψεις. Όσο κρατάει ο Ελληνισμός τον πνευματικό του πλούτο, που είναι και η Ορθόδοξη πίστη και η Ορθόδοξη Εκκλησία, κρατάει την ψυχή του. Και όσο η ψυχή του Ελληνισμού είναι ζωντανή, δεν φοβάμαι», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο το τελευταίο μέρος της ομιλίας του Μητροπολίτη Προύσης, που αναφέρεται στη συνάντηση και τον διάλογο με το Ισλάμ. Σύμφωνα με τον κ. Ελπιδοφόρο, «η επαναλειτουργία είναι σημαντική όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά για όλο τον Χριστιανισμό και για το Ισλάμ και για την Τουρκία. Και εξηγούμαι: Οι απόφοιτοι της Σχολής μας θα είναι φορείς του πνεύματος του Πατριαρχείου μας, το οποίο είναι πνεύμα διαλόγου, συνεργασίας, ειρήνης και αγάπης. Δεν είναι πνεύμα μισαλλοδοξίας, συντηρητισμού, φονταμενταλισμού, εθνικισμού και διχασμού. Εμείς προάγουμε πάντοτε την ειρήνη και τον διάλογο. Ο απόφοιτός μας είναι άγγελος ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις Εκκλησίες και όλες τις θρησκείες".

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσλαλιά του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου στην πόλη του Βόλου και την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος. Αναφέρθηκε στα προσωπικά βιώματα που ο ίδιος είχε αποκτήσει από τη διακονία του στη Μητρόπολη Πειραιώς, με τις κατά καιρούς επισκέψεις στο Φανάρι και τη συμμετοχή του ιδίου στα δρώμενα και στα διεθνή συνέδρια του «Συνδέσμου», της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών, όπου του είχε δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου όσο και με τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Μητροπολίτης Προύσης την Β’ Κυριακή των Νηστειών, λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Αμέσως μετά, ο κ. Ελπιδοφόρος, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα γραφεία και στις βιβλιοθήκες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνεργασία με τον διευθυντή της Ακαδημίας, δρα Παντελή Καλαϊτζίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με προοπτική συνεργασιών στους τομείς της από κοινού διοργάνωσης σεμιναρίων, έργων ψηφιοποίησης και εκδόσεων.