Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη Προπασχάλια Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, με βυζαντινού ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, την Τετάρτη 5 Απριλίου το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα «Πορεία προς το Πάθος».

Η εκδήλωση άρχισε με επίκαιρη ομιλία για το μεγάλο γεγονός της θυσίας του Κυρίου από τον Θεολόγο κ. Κωνσταντίνο Σφήκα.

Ο κ. Σφήκας μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ο υψηλότερος αναβαθμός της ιερής κατανύξεως που σφραγίζει όλο τον καιρό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μόνο μέσα στην λειτουργική κοινωνία και πράξη της Εκκλησίας μας, η ιερή κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδος αποκτά τις πραγματικές και δυναμικές διαστάσεις.

Το μέγεθος της Μεγάλης Εβδομάδος δεν είναι ποσοτικό ή χρονικό αλλά ποιοτικό και σωτηριολογικό».

Στην συνέχεια ο ομιλητής με θεολογική γλαφυρότητα παρουσίασε και ανέλυσε θεολογικώς όλα τα γεγονότα, τα οποία λαμβάνουν χώρα την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και κλείνοντας την ομιλία του ετόνισε:

« Ο Σταυρός είναι η κλίση του Θεού που απευθύνεται στην ελευθερία του ανθρώπου αλλά που συχνά γίνεται το σκάνδαλο της. Δύο επιλογές έχουμε, είτε να δεχθούμε είτε να αρνηθούμε τον Δεσποτικό Σταυρό και είτε να γίνουμε μάρτυρες είτε αρνητές της Θεότητος του Χριστού.

Η αθεΐα που τόσο πολύ σήμερα οργιάζει δεν θέλει τον Θεάνθρωπο αλλά τον ανθρωποθεό. Τον υπεράνθρωπο που θα ισοπεδώσει τα πάντα με την δύναμή του, αλλά ο Χριστός καλεί τους ανθρώπους μέσα απ' το μαρτύριό του.

Προσκυνούμεν σου τα πάθη Χριστέ. Δείξον ημίν και την Ένδοξόν σου Ανάστασιν».

Η συνέχεια της εκδηλώσεως δόθηκε από την Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως " Γερμανός ο Μελωδός", η οποία, υπό την διεύθυνση του Διευθυντή και Πρωτοψάλτη κ. Ανδρέου Ιωακείμ, απέδωσε ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, με Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, σεβασμό και πιστότητα στα ιερά κείμενα και την Βυζαντινή παράδοση.

Το δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως έκλεισε με την συγκινητική παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας, η οποία υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημητρίου Μαντά συνέψαλλε με την χορωδία το 15ο Αντίφωνο του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου".

Στην συνέχεια τα μέλη της Φιλαρμονικής παρουσίασαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση μουσικά κομμάτια - συνθέσεις Εκκλησιαστικής Μουσικής, τα οποία έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει ο μαέστρος κ. Δημήτριος Μαντάς, με αποκορύφωμα το πένθιμο εμβατήριο που θα παιανίσει η μπάντα την Μεγάλη Παρασκευή, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους δύο αξιόλογους μαέστρους και τις δύο χορωδίες είπε χαρακτηριστικά:

«Αγαπητά μου παιδιά, απόψε δημιουργήσατε θεία μυσταγωγία και όντως ήταν η καλύτερη προετοιμασία για όσους βρίσκονται εδώ, αλλά και γι΄αυτούς που ακούν την εκδήλωση αυτή από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πάντοτε η παρουσία σας είναι μυσταγωγική, κυρίως όμως την Μεγάλη Παρασκευή σκορπίζετε στον ατμόσφαιρα τον πένθιμο ήχο και βοηθάτε τους ανθρώπους να προσεγγίσουν το μυστήριο της Σταυρώσεως, της Ταφής και του Πάθους του Κυρίου μας.

Θέλω να σας ευχηθώ να έχετε δύναμη και όρεξη για να συνεχίσετε, διότι στα χέρια σας κρατάτε μια πολύ σημαντική πνευματική κληρονομιά, την οποία ο μαέστρος σας εμψυχώνει για να την κρατήσετε και σας την μεταδίδει.

Η κληρονομιά αυτή κάνει την πόλη μας και την Μητρόπολή μας αξιοζήλευτη και μια πόλη όταν έχει τέτοιες εμπειρίες είναι ευτυχισμένη και πάντοτε δυνατή και δεδοξασμένη.

Καλή Ανάσταση σε όλους».

Η πνευματική αυτή πανδαισία, έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, μιας και όπως αναφέρει συχνά ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος, στην Εκκλησία μας δεν κλείνει τίποτα χωρίς την Πατρίδα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάρκος Τσιτσίας και πλήθους κόσμου.

 

Φωτό Δημήτριος Ανάγνου