Αρχική » Σιδηροκάστρου Μακάριος: “Το κράτος να βοηθήσει την Εκκλησία”

Σιδηροκάστρου Μακάριος: “Το κράτος να βοηθήσει την Εκκλησία”

από kivotos

Στη Μαίρη Ορφανίδη

 

«Καλό είναι το κράτος να διευκολύνει την Εκκλησία, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος και του κράτους και της Εκκλησίας και του κόσμου». Τη θέση αυτή διατυπώνει σε συνέντευξή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος από τότε που εκλέχτηκε έχει να παρουσιάσει σημαντικό κοινωνικό έργο, χωρίς διακρίσεις.

 

Σε ποιες δράσεις έχει προχωρήσει η Μητρόπολη για την ανακούφιση των ανθρώπων στην περιοχή σας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση;

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας της ανακούφισης της ανθρώπινης δυστυχίας και της φτώχειας, η Μητρόπολή μας στέκεται στον άνθρωπο και τις ανάγκες. Έτσι, λειτουργεί το εκκλησιαστικό γηροκομείο, που φιλοξενεί 39 γέροντες, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη και βοήθεια, καθώς είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Πεντακόσια παιδιά φιλοξενούνται τελείως δωρεάν στις κατασκηνώσεις μας. Έχουμε, ακόμη, συσσίτιο για 40 οικογένειες σε καθημερινή βάση, όπου μοιράζονται μερίδες φαγητού στα σπίτια τους. Υπάρχουν, επίσης, τα δέματα αγάπης, που είναι έκτατα βοηθήματα, και το κοινωνικό παντοπωλείο στην περιοχή της Ροδόπολης. Ακόμη, στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολής μας γίνονται εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν περισσότερα από 300 παιδιά και κατά τη διάρκεια μεγάλων γιορτών τούς παραθέτουμε γεύματα. Η Μητρόπολή μας απασχολεί μέσω δύο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ άτομα σε υπηρεσίες και εργασίες για πέντε ή οκτώ μήνες, ανάλογα με τη διάρκεια των προγραμμάτων. Επίσης, διαθέτουμε οικοτροφείο 38 μονόκλινων δωματίων, για το οποίο έχουμε έρθει σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε, αν χρειαστεί, να διατεθεί για ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται με τα μεταναστευτικά κύματα. 

 

Εκτός αυτών, σε ποιες άλλες δράσεις έχετε προχωρήσει για τη στήριξη των νέων;

Η παρουσία μου στα σχολεία, σε συλλόγους και όπου αλλού παρίσταται ανάγκη είναι συνεχής, πάντα με λόγο καθαρό και υπεύθυνο. Συμπαριστάμεθα στις ανάγκες των παιδιών, τους βοηθάμε οικονομικά και στις εκδρομές τους, ενώ έχουμε ιερείς ιεροκήρυκες που δρουν υπό τις οδηγίες μου. Η Μητρόπολή μας διαθέτει σχολή γονέων για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα μέλη 30 οικογενειών δέχονται ψυχολογική υποστήριξη, ενώ και τα ίδια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δέχονται τις υπηρεσίες εργασιοθεραπευτών, λογοθεραπευτών και ψυχολόγων. Ακόμη, διαθέτουμε φροντιστήριο κατηχητών και επίσης έχουμε πολλούς εθελοντές, που βοηθούν στο κοινωνικό μας έργο, αλλά και στις κατασκηνώσεις μας.

 

Ποια η θέση σας για την απόφαση της Αποστολικής Διακονίας να φέρει το σκήνωμα της Αγίας Ελένης στη χώρα μας για προσκύνημα, ένα θέμα το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στην ιεραρχία;

Για μένα η προσπάθεια της Αποστολικής Διακονίας είναι καλή κίνηση και λυπάμαι για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε. Οι λεπτομέρειες, βέβαια, και οι αποφάσεις αφορούν τη ΔΙΣ.

 

Ποια η γνώμη σας για τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους έτσι όπως διαμορφώνονται με τα θέματα που ανακύπτουν κατά καιρούς, όπως το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών;

Οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας πρέπει να είναι σχέσεις αρμονικές, συναλληλίας και διαλόγου για την επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν, όπως αυτό με τα Θρησκευτικά. Δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη η προσπάθεια, ούτε να αμφισβητούνται από τους εκάστοτε πολιτικούς παράγοντες η ιστορία μας και η πίστη μας, αλλά να υπάρχει σεβασμός σε αυτούς που θρησκεύουν – και είναι η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας, στην προσπάθειά τους να φέρουν κάτι νεωτερικό, οδηγούν τα πράγματα σε ακρότητες. Καλό είναι να αποφεύγονται στο πλαίσιο της σωστής σχέσης και του διαλόγου. 

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το θέμα ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ένα ζήτημα που φαίνεται να δημιουργεί τριβές ανάμεσα στους ιεράρχες;

Δεν διαφωνώ με τη δημιουργία τεμένους. Πρέπει και αυτοί να εξυπηρετούν τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Να προσδιοριστεί, όμως, η σωστή λειτουργία του τεμένους. Δεν πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτος χώρος φανατισμού και προπαγάνδας. Προπαντός, να μην εκκολαφτούν εκεί ακραία στοιχεία, που τυχόν θα δημιουργήσουν ανεπίτρεπτες καταστάσεις. Όπως και στο εξωτερικό, οι Έλληνες ορθόδοξοι, αλλά και οι υπόλοιποι ορθόδοξοι έχουν τους χώρους λατρείας τους, που τους έχουν παραχωρήσει οι τοπικές κοινωνίες. Έτσι και εμείς εδώ να παραχωρήσουμε, αλλά με έλεγχο όλων στον χώρο και στην πατρίδα.

 

Τι απαντάτε σε αυτούς που σε τακτά χρονικά διαστήματα ανοίγουν το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και τι κινήσεις κάνει η Εκκλησία προκειμένου να εκμεταλλευτεί η ίδια την περιουσία της;

Δεν έχουν όλες οι Μητροπόλεις εκκλησιαστική περιουσία. Εμείς εδώ, στην περιοχή μας, δεν έχουμε περιουσία για αξιοποίηση. Τα τυχόν διαμερίσματα, που είναι είτε από δωρεές, είτε από κληρονομιές, είτε ακόμη και από αγορές σήμερα έχουν σημαντικά προβλήματα και δεν αποδίδουν. Τα δε τρία διαμερίσματα που διαθέτει η Μητρόπολή μας στη Θεσσαλονίκη τα έχουμε παραχωρήσει σε φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Τα ακίνητα αντί για όφελος είχαν παθητικό, λόγω της φορολογίας και της ασυνέπειας των ενοικιαστών. Καλό είναι το κράτος να διευκολύνει την Εκκλησία, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος και του κράτους και της Εκκλησίας και του κόσμου.

 

Ποιος είναι

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Μακεδονίας, κ. Μακάριος, κατά κόσμον Σωτήριος Φιλοθέου, γεννήθηκε το 1952 στη Λευκωσία της Κύπρου. Αποφοίτησε το 1972 από την Ιερατική Σχολή Κύπρου και ακολούθως παρακολούθησε τα μαθήματα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1976. Στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου πανεπιστημίου, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1980. Τέλος, παρακολούθησε τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ (University of Durham) της Αγγλίας, από όπου αποφοίτησε το 1983. Ύστερα από την Αγγλία ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πορτογαλία.

Το 1977 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1981 πρεσβύτερος. Έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, ενώ για τέσσερα χρόνια χρημάτισε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Το 1991 αποσπάστηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπηρετώντας ως γραμματέας της Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής Νεότητος και υπεύθυνος του Εκκλησιαστικού Μουσείου. Χρημάτισε επίσης διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και διευθυντής Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπηρέτησε και ως εκπαιδευτικός-θεολόγος σε γυμνάσια και λύκεια της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Αττικής για έναν χρόνο και για εννιά χρόνο ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου στην οδό Ψαρών.

Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου εξελέγη στις 14 Δεκεμβρίου 2001, ενώ χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 16 του ίδιου μήνα και ενθρονίστηκε στις 26 Ιανουαρίου 2002.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ