Από φωτιά που έκαιγε πάνω στην Αγία Τράπεζα (τροφοδοτημένη από οινόπνευμα), άναψε τα κεριά του και μοίρασε το Άγιο Φως στους πιστούς, ο ιερέας π. Φιλούμενος Κοσμαδάκης που τέλεσε τη λειτουργία της Ανάστασης στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, όπως δείχνει βίντεο που αναρτήθηκε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εντυπωσιακή εικόνα που έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου έχει κάνει πολλούς κληρικούς να τρίβουν τα μάτια τους, πολλοί εκ των οποίων κάνουν λόγο για «θέατρο» το οποίο δεν έχει καμία θέση στην ορθόδοξη λειτουργική.

Όπως έγραψε ο ίδιος ο ιερέας σε μήνυμα του στο orthodoxia.info, αυτό έγινε ως μίμηση της αφής στον Πανάγιο Τάφο και δεν είχε στόχο τον εντυπωσιασμό.

«...Όλοι γνωρίζουμε από παιδιά ότι το Άγιον φώς στα Ιεροσόλυμα βγαίνει με θαυμαστό τρόπο από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας στα Ιεροσόλυμα. Μπαίνοντας ο Πατριάρχης των Ορθοδόξων στον Πανάγιο Τάφο για να βγάλει το Άγιον Φώς διαβάζοντας την ευχή του αγίου φωτός ανάβει τις λαμπάδες του από τον Πανάγιο Τάφο και στη συνέχεια βγαίνει έξω και το δίδει στον κόσμο. Αυτό λοιπόν κάνουμε κι εμείς. Η αγία τράπεζα είναι ο τάφος του Χριστού, έτσι παίρνουμε το Άγιον Φώς που έρχεται από τα Ιεροσόλυμα το βάζουμε στο ναό μας ψάλλοντας το Φώς ιλαρόν αγίας δόξης... και στη συνέχεια αρχίζει η ακολουθία όταν είναι να βγάλουμε το Άγιον Φώς, βγάζουμε πάνω από την αγία τράπεζα το Ευαγγέλιο και ιερατικό.

Έτσι όπως βλέπεται η Αγία τράπεζα είναι άδεια. Τα καλύμματα τις Αγίας τράπεζας και ο επιτάφιος που φαίνονται είναι καλυμμένα με τζάμι, πάνω στο τζάμι ρίχνουμε με προσοχή οινόπνευμα και αμέσως ανάβουμε από το Άγιον Φώς που έχουμε πάρει από τα Ιεροσόλυμα την Αγία Τράπεζα και από την Αγία τράπεζα ανάβω τις λαμπάδες μου και το δίνω στον κόσμο. Η κάθε Αγία τράπεζα συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, στο κείμενο τονίζεται ότι «κάποιοι έγραψαν ότι είναι των παπάδων για να εντυπωσιάσουν, κάθε άλλο, δεν έχουμε τέτοιο σκοπό. Και πέρυσι το αναρτήσαμε άπλα δεν έγινε τόσο γνωστό. Από το 2014 το κάνουμε στο ναό μας. Ο σκοπός είναι αφού η Αγία Τράπεζα είναι ο Τάφος του Χριστού μας, να ανάψουμε από αυτήν που είναι ότι πιο Άγιο έχουμε μέσα στο ναό μας μιας πάνω σε Αυτήν γίνεται ο καθαγιασμός των θείων δώρων».