Αρχική » Αξιοποίηση κτημάτων υπέρ των φτωχών

Αξιοποίηση κτημάτων υπέρ των φτωχών

από kivotos

Tου Πάνου Ευαγγέλου

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να εντάξει τα αγροκτήματά της στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συζήτησε το θέμα ένταξης των αγροκτημάτων της στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Η Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, με έγγραφό της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει: «Από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας υπάρχει η δυνατότητα της χρηματοδότησης του μισθολογικού κόστους της εργασίας για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων σε δημόσια αγροκτήματα και την παράδοσή της σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης».

Μετά την επιστολή αυτή, η ΔΙΣ με εγκύκλιό της προς τις μητροπόλεις ζητά να ενημερωθεί «για την κατάσταση των εκκλησιαστικών αγροκτημάτων, τις ετήσιες ανάγκες για αγροτικές εργασίες, το είδος των αγροτικών εργασιών και των αριθμό του προσωπικού και των ειδικοτήτων που χρειάζονται για την καλλιέργειά τους».

Οσες εκ των Ιερών Μητροπόλεων ενδιαφέρονται για να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα «τα αναγκαία στοιχεία, ήτοι περί της καταστάσεως των εκκλησιαστικών αγροκτημάτων, τας ετησίας ανάγκας δι’ αγροτικάς εργασίας, το είδος των αγροτικών εργασιών και τον αριθμόν του προσωπικού και των ειδικοτήτων, αι οποίαι απαιτούνται διά την καλλιέργειαν αυτών».

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, συζήτησε το θέμα των σχολαζουσών γαιών και την αξιοποίησή τους για κοινωνικούς σκοπούς.

Ο κ. Τσιρώνης έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο την ιδέα αξιοποίησης των σχολαζουσών γαιών που ανήκουν σε ιδιώτες, στους δήμους, στην Εκκλησία, αλλά και στο Δημόσιο, ώστε να εξασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας. Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «καταλήξαμε σε μια πρακτική πρόταση και δεν θα μείνουμε στα λόγια. Στη Βοιωτία, απ’ όπου κατάγομαι, ένα μοναστήρι έχει ένα μεγάλο κτήμα, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, αυτό το κτήμα, το οποίο είναι και τοπογραφημένο, να το αναθέσουμε στο υπουργείο, ώστε να γίνει ένα πρότυπο έργο».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο, γιατί θα μπορέσει η Εκκλησία με δικές της εκτάσεις, που είναι σχολάζουσες, να προσφέρει εργασία σε αρκετούς ανθρώπους, που θα μάθουν να ζουν κοντά στη φύση και να παράγουν αγαθά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ