Ο Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής τελέσθηκε στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Φωτεινής, με τη συμμετοχή Κληρικών και των Διακόνων, αλλά και πιστών του χωριού.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στην εορτή της Παναγίας και σημείωσε ότι γιορτάζουμε τα θαύματα τα που τέλεσε σε έναν Ναό έξω από τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως, εκεί που υπάρχει το αγίασμα του Βαλουκλή, καθώς και τα εγκαίνια του Ιερού αυτού Ναού. Και μας υπενθυμίζει αυτή η γιορτή κάποια θέματα για την πνευματική μας ζωή.

Πρώτον, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το πρόσωπο του Χριστού, χωρίς το πρόσωπο της Παναγίας και χωρίς την ελπίδα της Αναστάσεως. Η Ανάσταση του Χριστού δίνει νόημα στη ζωή μας.

Το δεύτερο, που μας υπενθυμίζει αυτή η γιορτή είναι ότι στη ζωή μας δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τον Ιερό Ναό. Ο Ιερός Ναός θα πρέπει να είναι η καθημερινή μας καταφυγή και μέλημα. Εκεί τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και εκεί θα πρέπει να καταφεύγουμε. Ο Ιερός Ναός δεν είναι μουσειακός χώρος, είναι χώρος λατρείας, και όταν πηγαίνουμε σε έναν Ναό θα πρέπει να προσευχόμαστε.

Οι πρόγονοί μας δεν ενδιαφέρονταν τόσο για το λάδι στο σπίτι τους, όσο για το λάδι στις κανδήλες των Εκκλησιών. Ενδιαφέρονταν πως θα χτίσουν έναν Ιερό Ναό, υπέρ αφέσεως των αμαρτιών τους και να έχουν τους Αγίους της Εκκλησίας θερμότατους πρεσβευτές στο θρόνο της Θείας Μεγαλωσύνης.

Και το τρίτο που μας θυμίζει η Παναγία, είναι η εκκλησιοποίησή μας, το εκκλησιαστικό μας φρόνημα, το οποίο λείπει σήμερα από την εποχή μας.

Ευχήθηκε δε, να έχουμε όλοι πλούσια την ευλογία της Ζωοδόχου Πηγής και πάντοτε να μας θυμίζει το εκκλησιαστικό μας φρόνημα, τον εκκλησιασμό μας, τη ναοποίησή μας και τον προσωπικό μας αγιασμό.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, μετέβη στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής – Παναγίας Εβραΐδος, Παρεκκλήσιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών χριστιανών.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του μίλησε για την Ανάσταση του Χριστού, που είναι η ελπίδα και η απαντοχή όλων. Δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός, αλλά ένα γεγονός το οποίο βιώνεται μέσα στην καρδιά του καθενός μας, μυσταγωγικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εορτή των Εγκαινίων του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη, και σημείωσε τη σημασία που έχει ο Ναός στη ζωή του χριστιανού. Στον Ναό βαπτιζόμαστε, σ’ αυτόν κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων, σ’ αυτόν τελούμε το Μυστήριο του Γάμου και απ’ αυτόν φεύγουμε στην αιώνια ζωή, για να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, με τον Αναστάντα Κύριό μας.

Και όπως η Παναγία έγινε Ναός και φιλοξένησε τον πλάστη και δημιουργό του κόσμου, θα πρέπει να γίνουμε κι εμείς ναοί του Παναγίου Πνεύματος, κατά τον Απόστολο Παύλου. Ολόκληρη η ζωή μας θα πρέπει να είναι μέσα στον Ναό.

Και κατέληξε ο κ. Σεραφείμ λέγοντας πως, μπορεί γύρω μας να υπάρχει ο οδοστρωτήρας της αθεΐας και της απιστίας, εμείς όμως δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε τον Χριστό. Ο λόγος του Χριστού είναι χαρακτηριστικός, «ου γαρ εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί εν μέσω αυτών». Έχουμε την ευλογία να δεχόμαστε την ευλογία και τη δωρεά του Αναστάντος Κυρίου μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τέλος, ευχήθηκε, η Παναγία να ενισχύσει την πατρίδα μας, να μας δώσει φρόνημα γενναίο να εκκλησιοποιηθούμε και να αποκτήσουμε ορθόδοξο τρόπο ζωής και μέθοδο θεραπείας, προκειμένου να βρεθούμε στην αιώνια ζωή.