Την αντίδραση ομάδας πολιτών αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προκάλεσε η κίνηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, να μεταφέρει το παλαιό “εγκαίνιον” του ιερού Ναού στο μνημείο της Ροτόντα και να το τοποθετήσει μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

O ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση του, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό και ζητάει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού.

''Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού. Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή'' αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

"Μια ακόμη ενέργεια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με σκοπό τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό, αποτελεί η χθεσινή του ενέργεια να μεταφέρει το παλαιό "εγκαίνιον" του ιερού Ναού στο μνημείο και να το τοποθετήσει μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

Με αυτήν την πραξικοπηματική πράξη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού.

Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή.

Να επισημάνουμε ότι ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσαν χθες και οι ''Φίλοι της Ροτόντας'', οι οποίοι ανέφεραν πως η μόνιμη εγκατάσταση μετατρέπει το μνημείο σε ναό και υποστήριζαν ότι οποιαδήποτε παρόμοια πράξη απαγορεύεται χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους αναφέρεται χαρακτηριστικά, ''με έκπληξη διαπιστώσαμε την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους της πόλης μας που υπογράφεται από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καλεί σε τελετή στις 22 και 23 Απριλίου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Άνθιμος "θα μεταφέρει το παλαιόν εγκαίνιον του ιερού Ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης" στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ροτόντα, διαχρονικό σύμβολο των τριών Αυτοκρατοριών, μέσα στις οποίες έλαμψε η Θεσσαλονίκη''.