Αρχική » Θυρανοίξια του πρώτου Ορθόδοξου Ιερού Ναού στη Ζάμπια

Θυρανοίξια του πρώτου Ορθόδοξου Ιερού Ναού στη Ζάμπια

από kivotos

Tης Λίτσας Χατζηφώτη

 

Η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας, με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, συνεχίζει την πορεία της ανά τη Ζάμπια, ευαγγελιζόμενη τον Λόγο του Θεού.

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, τελέσθηκαν το Σάββατο 25η Μαρτίου από τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη τα θυρανοίξια του πανσέπτου και περικαλλούς Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, του πρώτου Ορθόδοξου Ναού που ανεγέρθηκε στη χώρα και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στη Luanshya.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος της οποίας άρχισε η Ακολουθία των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, που ήταν γεμάτος από νωρίς από πιστούς, για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη και ευλάβεια τα τελούμενα της Ακολουθίας και να ζήσουν από κοντά τούτη τη μοναδική και ξεχωριστή ημέρα στον ιερό αυτόν ναό.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Εγκαινίων, τελέσθηκε η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Ιωάννου, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της πόλης. Ακολούθησε η πανηγυρική δοξολογία της 25ης Μαρτίου 1821 για την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, στην οποία παρέστη ο δήμαρχος της πόλης Luanshya, Nathan C. Bwalya. Ο Μητροπολίτης κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. 

Θερμό χαιρετισμό και μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που ανέγνωσε ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Ζάμπια, Μιχαήλ Κρούπινκ. Στο μήνυμά του ο κ. Αμανατίδης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Με την τελετή των εγκαινίων καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και Αγία Τράπεζα. H αφή της Ακοίμητης Κανδήλας και το ιδιαίτερο τελετουργικό, που ακολουθείται ευλαβικά κατά τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας, μεταφέρουν στα βάθη των αιώνων την ισχύ της ενιαίας φωνής της Ορθόδοξης Πίστεως και μαζί της τα οικουμενικά μηνύματα της αδελφοσύνης, της συμπόνιας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο, πέρα από σύνορα και κράτη. Με πίστη και προσήλωση στην Ορθόδοξη διδαχή της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, καρποφορούν οι άοκνες προσπάθειες τόσο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’, που ως έμπειρος ιεραπόστολος δαπανάται προκειμένου η Αλεξανδρινή Εκκλησία να υφίσταται ως η κατ’ εξοχήν ιεραποστολική Εκκλησία και, με αυτήν την προοπτική και πορεία προσανατολισμού, να προχωρεί και να ριζώνει στα βάθη της αφρικανικής γης, όσο και του εξαίρετου, αγαθοποιού και ιλαρού οικείου ποιμενάρχου, του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, που συντελεί το έργο του διακριτικά, αθόρυβα, σεμνά, αλλά με καλή διάθεση και ένζηλη προσπάθεια για προσφορά. Στον δύσκολο καθημερινό αγώνα τους θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι έχουν την υποστήριξη και την αναγνώριση της Ελληνικής Πολιτείας. Με οδηγό τη μακραίωνη μνήμη, την ιστορία και την παράδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και σε πνεύμα αδελφοσύνης και ευλάβειας, εύχομαι ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να αποτελέσει σημείο αναφοράς, πνευματικότητας και συνέχειας της ελληνορθόδοξης παράδοσης».

Ο κ. Ιωάννης στο τέλος ευχαρίστησε και επαίνεσε όλους όσοι κοπίασαν και συνήργησαν στην ανοικοδόμηση του Ι.Ν. της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ δεν λησμόνησε να μνημονεύσει τους κτήτορες του ναού και τους δωρητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ