Αρχική » Οι μαθητές γράφουν για την Ελλάδα του 2021

Οι μαθητές γράφουν για την Ελλάδα του 2021

από kivotos

Της Ελένης Παππά

 

Μέχρι τις 2 Μαΐου οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα μπορούν να λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα: «Η πατρίδα μου το έτος 2021» και η Σύνοδος ζητά από όλους τους μητροπολίτες να ενημερώσουν σχετικά τους μαθητές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν με τα κείμενά τους την πολιτιστική μας ταυτότητα, την ελληνορθόδοξη παράδοση, τη διαχρονική πορεία του ελληνισμού σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα προς και από την Ελλάδα, τα κοινά ιδανικά, τους πόθους και τα οράματα των Ελλήνων, τον ελληνισμό ως ιστορική συνείδηση και έκφανση πολιτισμού και, γενικώς, να εκφράσουν την αγάπη τους για την πατρίδα μας.

Δίδεται, επίσης, η ευκαιρία στους μαθητές να αναφερθούν στον Ηρόδοτο ή τον Αριστοτέλη, δεδομένης της συμπληρώσεως κατά το τρέχον έτος 2.500 ετών από τη γέννηση του πρώτου και 2.400 ετών, κατά το παρελθόν έτος, του δευτέρου.

Ο λογοτεχνικός διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: Μαθητές Ε’ – Στ’ Δημοτικού: Παραμύθι, Ποίημα, Διήγημα. Μαθητές Γυμνασίου: Παραμύθι, Ποίημα, Διήγημα (μέχρι 4 σελίδες), Δοκίμιο (Προβληματισμοί). Μαθητές Λυκείου: Ποίημα, Διήγημα (μέχρι 6 σελίδες), Δοκίμιο, Μυθιστόρημα. Όροι συμμετοχής: Τα έργα, τα οποία πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα, υποβάλλονται σε τρία δακτυλογραφημένα αντίγραφα και μέγεθος γραμμάτων 12, εντός φακέλου επί του οποίου θα αναγράφεται η εκπαιδευτική βαθμίδα (Δημοτικό/Γυμνάσιο/Λύκειο) και η κατηγορία στην οποία ανήκει το έργο (ποίημα/δοκίμιο κ.λπ.). Στο επάνω δεξιό μέρος της πρώτης σελίδας του έργου, και επί των τριών αντιγράφων, πρέπει να αναγράφεται απαραιτήτως η λογοτεχνική κατηγορία (π.χ. ποίημα/δοκίμιο κ.λπ.), το ψευδώνυμο, καθώς και η εκπαιδευτική βαθμίδα (Δημοτικό/Γυμνάσιο/Λύκειο) του δημιουργού. Είναι απαραίτητο να συναποσταλεί, επίσης, μικρότερος φάκελος, στον οποίο εξωτερικώς θα αναγράφεται το ψευδώνυμο και εντός θα εσωκλείονται τα στοιχεία του συμμετέχοντος (ψευδώνυμο, κατηγορία, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολείο, τηλέφωνο, ταχυδρομική διεύθυνση, e-mail).

Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία μόνο κατηγορία. Επιτρέπονται και ομαδικές εργασίες. Η συμμετοχή επιτρέπεται σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία τόσο της Ελλάδας όσο και της αλλοδαπής.

Τα έργα θα αξιολογηθούν από εθελοντές εκπαιδευτικούς, άνευ δαπάνης του Δημοσίου, και δεν επιστρέφονται. Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να αποσταλούν στο Γραφείο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπ’ όψιν του γραμματέως αυτής, Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη (Ιωάννου Γενναδίου 14, 11521 Αθήνα), έως την 2α Μαΐου 2017. Τα αποτελέσματα και η διαδικασία απονομής των βραβείων θα ανακοινωθούν έως την 1η Ιουνίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων, ως και οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, δύνανται να απευθύνονται στον γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, στα τηλέφωνα: 210-7272212/213/214/ 215, όπως επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση αυτής ([email protected]).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ