Τον 12ο αιώνα η πρόνοια του Θεού οδηγεί στην επτάπυλη των Θηβών πόλη έναν ποιμένα που θα αναδειχθεί σε φύλακα άγγελό της. Ως άλλος Μέγας Βασίλειος ιδρύει νοσοκομείο, γηροκομείο, ξενώνες, σχολή θηλέων, αναγείρει εκκλησίες και ιδρύει μοναστήρια. Γίνεται ο προστάτης των φτωχών, των ορφανών, των ασθενών και των αδυνάτων, μιμούμενος τον συνονόματό του Ιωάννη τον Ελεήμονα Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Αλλάζει τον ρουν του Ισμηνού ποταμού προς την πεδιάδα για την άρδευση του θηβαϊκού κάμπου, χτίζει γεφύρι και υδραγωγείο συντελώντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που είχε καταστραφεί από τις λεηλασίες των Νορμανδών.
Γι’ αυτό στις 29 Απριλίου τιμάται στην Θήβα η μνήμη του Αγίου Ιωάννη Μητροπολίτη Θηβών και «Ἀγαλλιᾶται καί χαίρει πανηγυρίζουσα, ἡ τῶν Θηβαίων πόλις».
Τον και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας τον Νέο Ελεήμονα τιμά σήμερα 29 Απριλίου η Εκκλησία μας.
Θηβών Αγίου Ιωάννη Καλοκτένη τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή των αρχών και πλήθους πιστών, οι οποίοι ευλαβούνται και τιμούν τον Άγιο.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από την διακονία του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη προς το ποίμνιό του αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχει ο επίσκοπος για την διαποίμανση του ποιμνίου του. Και ανέφερε πως η παράδοση της καλής διαποίμανσης της Βοιωτίας συνεχίζεται από αρχιερείς που αναλώθηκαν στην διακονία του λαού μεταξύ των οποίων ανέφερε τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικόδημο Γραικό, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον σημερινό Μητροπολίτη κ. Γεώργιο.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Θηβών κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους αρχιερείς, τους άρχοντες και το λαό για την παρουσία τους, τονίζοντας την ευγνωμοσύνη της Βοιωτίας προς τον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη.
Το πρωΐ του Σαββάτου 29 Απριλίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αφού αναφέρθηκε στο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού, που είναι μήνυμα ελπίδας, χαράς και αγάπης, τόνισε πως μάρτυρες της Αναστάσεως του Κυρίου είναι όλες οι ψυχές των αγίων ανάμεσα στους οποίους και ο Επίσκοπος Θηβών και Έξαρχος πάσης Βοιωτίας Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης. Τόνισε ότι τα χαρίσματα που ο Θεός του έδωσε τα πολλαπλασίασε για την διακονία του ποιμνίου του και ανέφερε ότι και σήμερα ο κόσμος αναζητεί επισκόπους και άρχοντες για το ήθος, το φρόνημα και την αγάπη για το λαό, που είχε ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης. Ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας από τη εποχή των Αποστόλων μέχρι σήμερα και τόνισε ότι το μήνυμα του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη είναι μήνυμα ελπίδας, αλληλεγγύης και αγάπης του ενός προς τον άλλο. Τέλος, ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος, όπως είπε, είναι πάντοτε ευγενής, προσηνής και με αγαπητική διάθεση προς όλους καθώς και τους Θηβαίους για την ευγένεια και τα φιλάγια αισθήματά τους.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλεως των Θηβών, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θηβαίων, με την παρουσία των αρχόντων και του Θηβαϊκού λαού.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και η φιλανθρωπία και η αγάπη του Αγίου Ιωάννη να γίνει βίωμα και στην εποχή μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δυσκολίες.