Αρχική » Εκστρατεία για την ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού της Μητρόπολης Σουηδίας

Εκστρατεία για την ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού της Μητρόπολης Σουηδίας

από kivotos

Με την παρουσία κλήρου και λαού εορτάστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η πανήγυρις του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης, την Κυριακή, 23 Απριλίου 2017.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας. Συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Angel Velichkov, Εφημέριος της Ρωσσικής ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στοκχόλμης, ο Αιδ. Οικονόμος κ. Χρήστος Λέτσιος, Εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Μελάς, Εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Πέτρος Μώραλης, Εφημέριος της ενορίας της Αγίας Τριάδος Göteborg και ο Ιερολ. κ. Alexander Djukic, Διάκονος της Ρωσσικής ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στοκχόλμης.

Τον θείο λόγο εκήρυξαν στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο π. Angel Velichkov και ο π. Πέτρος Μόραλης, τους δε ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού κ. Δημήτριος Καλπακίδης με την βυζαντινή χορωδία του ναού.

Το παρών έδωσαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στην Σουηδία κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Εντιμ. Επιτ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Göteborg κ. Χρήστος Κακαζούκης, οι Ελληνοσουηδοί επιχειρηματίες Τάκης και Σοφία Σολδάτου, Χρήστος και Κατερίνα Μελέτη, Γεώργιος και Δημήτριος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με την σύζυγό του Μαρία, το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ κ. κ. Μαρία Κεχαγιά, Χρήστος και Ευρώπη Πετρίδη και Νικόλαος Στραχίνης, καθώς και αξιωματούχοι και συνεργάτες της Ελληνικής και Κυπριακής Πρεσβείας στην Στοκχόλμη.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην ιστορική μεταβίβαση και δωρεά του Καθεδρικού Ναού από την Αποστολική Καθολική Εκκλησία στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας στις 27 Απριλίου 1976, χάρις στις ενέργειες του σεβασμίου προκατόχου του, Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κ. Παύλου και των συνεργατών του. Ο ναός θεμελιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1889 και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1890.

Ο Ποιμενάρχης, αφού ζήτησε την συμπαράσταση όλων για την εκ βάθρων ανακαίνιση του ναού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά τα εξής: “Στοχεύοντας στον άνθρωπο, δεν πρέπει να παραμεληθεί η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πεπραγμένων του, συνεπώς του πολιτιστικού κεφαλαίου. Με τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την εκ βάθρων αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, θα συνεισφέρουμε στην πνευματική ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίσει το παρελθόν της και να το συνδέσει με το μέλλον της. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της μνήμης μιας κοινωνίας και ενός λαού και την ανάδειξη των υλικών και πνευματικών έργων που δημιούργησε ο λαός αυτός σε δεδομένο χωρόχρονο. Στόχος μας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου να αποτελέσει εστία πνευματικής καταλαγής και συνύπαρξης, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι, που θα υπηρετεί τις χριστιανικές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδεώδη.”

Ακολούθως, ο επίσκοπος εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας του κ. Γιώργου Βασιλείου με θέμα: “Ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης” στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. Η θεματολογία της έκθεσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκκλησιαστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η έκθεση σηματοδότησε την έναρξη της καμπάνιας συλλογής δωρεών για τις εργασίες της εσωτερικής αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού.

Θεωρήθηκε ως το πλέον κατάλληλο ορόσημο για την έναρξη της ιστορικής αυτής προσπάθειας, καθόσον συνδυάστηκε με την εορτή του πολιούχου του ναού.

Είναι η πρώτη φορά από της ανεγέρσεως του ναού που πραγματοποιείται μιας τέτοιας έκτασης και μεγέθους ανακαίνιση.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την παράθεση παραδοσιακού πασχαλινού γεύματος στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές του γεύματος, τσούγκρισε το κόκκινο αυγό και αντάλλαξε αναστάσιμες ευχές με τους παρισταμένους.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των Αρχιμ. Αλέξανδρου Λουκάτου, Γιώργου Βασιλείου και Μαρίας Κεχαγιά.