Αρχική » Έμεινε απούλητη η εικόνα του Θεόφιλου στο Λονδίνο

Έμεινε απούλητη η εικόνα του Θεόφιλου στο Λονδίνο

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Η εικόνα του Αγίου Σάββα, ζωγραφισμένη από τον Θεόφιλο (Χατζημιχαήλ), δεν κατάφερε να έχει την προβλεπόμενη ζήτηση στην τελευταία δημοπρασία Greek Sale που έκανε ο οίκος Bonhams στο Λονδίνο. Η εικόνα, που καταλογογραφήθηκε με τίτλο «Saint Savvas», χρονολογείται το 1924 και έχει διαστάσεις 33×21 εκ. Λόγω της ελληνικής νομοθεσίας, που απαγορεύει την εξαγωγή των έργων του Θεόφιλου, η εικόνα παρέμεινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Η τιμή της εκτίμησής του κυμαινόταν σε λογικά επίπεδα, μεταξύ 6.000 και 8.000 ευρώ. Όμως, παρά το γεγονός ότι η πλειοδοσία ξεκίνησε χαμηλότερα, η εικόνα έμεινε απούλητη και παρέμεινε στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Αν και η ελληνική δευτερογενής αγορά τέχνης διανύει περίοδο κραχ, το αποτέλεσμα για τον Θεόφιλο δεν ήταν το αναμενόμενο. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια η αγορά των έργων του καταγράφει ζήτηση σε αντίθετη τροχιά με τις τάσεις που επικρατούν για άλλες υπογραφές.

Θυμίζουμε πως στο προηγούμενο Greek Sale του οίκου το έργο «Τhe battle of Alexander the Great with Mithridates / The Invasion of Alexander the Great in Persia» (70×101 εκ.) είχε πουληθεί προς 72.000 στερλίνες, λίγο χαμηλότερα από τις αρχικές τιμές εκτίμησης των 80.000 και 120.000 στερλινών.

Το 2014, σε δημοπρασία του οίκου «Πέτρος Βέργος» (Vergos Auctions) o πίνακας «Το Μεγάλο Κυνήγι» πωλήθηκε προς 47.200 ευρώ (εντός των προβλεπόμενων εκτιμήσεων).

Ένα από τα έργα του Θεόφιλου που έχουν αγγίξει μία από τις πιο υψηλές τιμές τα τελευταία χρόνια είναι ο «Ερωτόκριτος». Το 2012 είχε εμφανιστεί σε δημοπρασία του οίκου Bonhams’ στο Λονδίνο με τιμές εκτίμησης 80.000 με 120.000 στερλίνες. Η ζήτηση και η έντονη πλειοδοσία είχαν εκτοξεύσει την τελική του αξία στις 211.250 στερλίνες!

Από την άλλη, σύμφωνα με τις τάσεις που επικρατούν, οι αγοραστές ψάχνουν καλύτερες ευκαιρίες στην ιδιωτική αγορά, προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν την οικονομική κρίση, γεγονός που ενισχύει την κρίση στην αγορά των δημοπρασιών Greek Sales.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ