Αρχική » Αφορισμού θεολόγου-πολιτικού στην Κύπρο

Αφορισμού θεολόγου-πολιτικού στην Κύπρο

από kivotos

Την ποινή του αφορισμού επέβαλε στον θεολόγο και πρώην βουλευτή Ανδρέα Πιτσιλλίδη η Επιτροπή επί ζητημάτων Ορθοδόξου πίστεως και διδασκαλίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου πριν από λίγες μέρες. Ως αιτιολογία αναφέρεται πως ο συγκεκριμένος θεολόγος διαδίδει πλάνες και κακοδοξίες για μια σειρά θεμάτων όπως η νηστεία, η εξομολόγηση, οι αμβλώσεις κ.α.

Το ζήτημα όμως έχει πάρει σημαντική δημοσιότητα στην Κύπρο καθώς ο Α. Πιτσιλλίδης είναι γνωστό στέλεχος του κόμματος ΔΗΣΥ ενώ έχει υπηρετήσει ως βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Η Επιτροπή κάλεσε τον κ. Πιτσιλλίδη «όπως αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι και στο Θεό και στους ανθρώπους και όπως μακριά από κάθε έπαρση και περιαυτολογία εγκύψει με ταπείνωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και στο ήθος της Εκκλησίας».

Η Επιτροπή που ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο αποτελείτο από τους Αρχιερείς Πάφου, Ταμασσού, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αρσινόης, ενώ η διευρυμένη σύνθεση της έγινε  ώστε το θέμα να εξεταζόταν από όσο το δυνατόν περισσότερους αρχιερείς, μειώνοντας τις όποιες πιθανότητες για υποκειμενική κρίση.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε πως «Ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης είπε πράγματα αντίθετα προς τη χριστιανική διδασκαλία, η Εκκλησία τον κάλεσε για να τον βοηθήσει και αυτός συμπεριφέρθηκε εγωιστικά». Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι η Εκκλησία έχει ανοικτές τις αγκάλες της και αν ο κ. Πιτσιλλίδης μετανοήσει θα τον βοηθήσει και θα τον δεχθεί με αγάπη.

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιλλίδης δήλωσε –σε τηλεοπτική του συνέντευξη- πως δεν διαφωνεί θεολογικά σε κανένα σημείο με τους ιερείς, ενώ ο αφορισμός του καταρρακώνει το κύρος της Εκκλησίας, καθώς πιστεύει ότι δεν έπαθε ο ίδιος ζημιά αλλά η Εκκλησία. Επιθυμία του είναι να βρεθεί μπροστά στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, ενώ υπογραμμίζει ότι ως θεολόγος δεν έχει δική του άποψη αλλά αναφέρει το λόγο του Χριστού.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη είναι ο δεύτερος αφορισμένος μετά τον Βάρναλη. Υποστήριξε επίσης ότι δύο Μητροπολίτες του δήλωσαν ότι δεν τους εκπροσωπεί αυτή η απόφαση. Τέλος είπε ότι είναι έτοιμος να αποταθεί στην Ιερά Συνοδό για έφεση της απόφασης.

 

Πολύχρονη ένταση

Η αντιπαράθεση του Ανδρέα Πιτσιλλίδη με την κυπριακή Εκκλησία δεν είναι κάτι νέο. Το 2013, εποχή που ο Πιτσιλλίδης ήταν ευρωβουλευτής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τον είχε χαρακτηρίσει δημοσίως «παλιόπαιδο» και του είχε συστήσει να σιωπά. «Έχει μιαν ασέβεια και κάνει σύσταση η Εκκλησία και λέει ότι δεν μας εκπροσωπεί αυτός ο θεολόγος… και ωρύεται και αποφαίνεται εξ κάθεδρας σαν Πάπας και κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα. Δεν νομίζω ότι είναι σωστός θεολόγος ή ευσεβής Χριστιανός. Είναι ένα παλιόπαιδο και καλά θα κάνει να σιωπήσει», είχε δηλώσει ο Μακαριότατος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μάλιστα, φέτος τον Ιούλιο η Ιερά Σύνοδος της Κυπριακής Εκκλησίας εξέδωσε μία 15σέλιδη έκθεση με τίτλο «Συνοπτική έκθεση θέσεων Αντρέα Πιτσιλλίδη και σύντομα σχόλια για το σκεπτικό επιλογής των συγκεκριμένων αποσπασμάτων»,  που εστίαζε σε απόψεις που έχει διατυπώσει ο πολιτικός, γύρω από τις εκτρώσεις, το γάμο, την ομοφυλοφιλία, τη νηστεία, τα μνημόσυνα και άλλα πολλά.

Ένα ακόμη επεισόδιο έγινε τον Απρίλιο, όταν ο Α. Πιτσιλλίδης (πάλι σε τηλεοπτική εκπομπή), είχε αναφερθεί με απρέπεια στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ανοίγοντας νέο κύκλο σχολίων στην κυπριακή κοινωνία.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ