Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ (1878-1884, 1901-1911), ο επονομαζόμενος «Μεγαλοπρεπής», επισκεπτόταν συχνά την περιοχή της αγιορειτικής ερήμου.
Ειδικότερα, «το προσφιλές του προσκύνημα ήταν η Σκήτη των Καυσοκαλυβίων», κατά τον μακαριστό Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη(1). Εκεί διέμενε κυρίως στην αρχοντική και φιλόξενη Καλύβη των Ιωασαφαίων(2), της οποίας άλλωστε το άνετο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είχε εγκαινιάσει το 1887.
Είχε αγαπήσει τη Σκήτη, αφού πρόσφερε, ανάμεσα σε άλλα, την πάσης φύσεως μέριμνά του για την οικοδόμηση του σημερινού κωδωνοστασίου, ενώ ανακαίνισε το μαγειρείο και την τράπεζα.
Στο αρχείο της Σκήτης, αλλά και στην Καλύβη Αγίου Γεωργίου των Ιωασαφαίων φυλάσσεται μέρος της αλληλογραφίας της Σκήτης με τον φιλοαθωνίτη Πατριάρχη, ενώ στο σκευοφυλάκειο διατηρείται βαρύτιμη αρχιερατική στολή, την οποία ενδυόταν ως Μητροπολίτης Βάρνας και την οποία δώρισε ο ίδιος στον σεπτό Κυριακό. Μέρος των αρχιερατικών αυτών αμφίων είναι και αρχιερατική μήτρα.
Περισσότερα για τις σχέσεις του Πατριάρχη Ιωακείμ με τη Σκήτη Καυσοκαλυβίων βλ. στη μελέτη του μοναχού Παταπίου Καυσοκαλυβίτου: «Το κωδωνοστάσιο της Σκήτης Καυσοκαλυβίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ μέσα από ανέκδοτες επιστολές», που δημοσιεύθηκε στην Επετηρίδα της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2012.
Πηγή: agioritikoslogos.blogspot.gr
(1) Γαβριήλ Διονυσιάτη, αρχιμ., Λαυσαϊκόν του Αγίου Όρους, Βόλος, 1953, σ. 21.
(2) Παταπίου Καυσοκαλυβίτου, μοναχού, Αγιασμένες μορφές των Καυσοκαλυβίων. Από τον Όσιο Μάξιμο ως τον γέροντα Πορφύριο, Άγιον Όρος, 2007, σ. 2.