Μια πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 21 Μαΐου στον Πειραιά, καθώς φέτος το μεγάλο λιμάνι είναι στο επίκεντρο των ετήσιων εκδηλώσεων Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός ιδιαίτερα σημαντικού Μνημείου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς αυτής της πολύ μεγάλης εθνικής τραγωδίας.

Το έργο είναι δωρεά του ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είναι και πρώτος δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα που του απηύθυνε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πόντιων Εκπαιδευτικών, καθώς εκτός των άλλων έχει άρρηκτους δεσμούς με τον Πόντο και την ιστορία του.

Αλλωστε, η μητέρα του ηγέτη του Ολυμπιακού, Ειρήνη, έχει καταγωγή από τα ματωμένα ποντιακά χώματα και μάλιστα την ιστορική οικογένεια Υψηλάντη, η οποία προέρχεται από τα Ύψηλα της Τραπεζούντας. Η μεγάλη αυτή γενιά, η ιστορία της οποίας έχει τις ρίζες της στον 10ο αιώνα πέραν των Υψηλάντηδων της Φιλικής Εταιρείας προσέφερε ουκ ολίγους ακόμη σπουδαίους Έλληνες.

Το Μνημείο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και οι κάτοικοι του Πειραιά, αλλά και όλης της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να το δουν και να το θαυμάσουν. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην ανακατασκευασμένη και άκρως εντυπωσιακή πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να καλύπτει εξ ολοκλήρου των κόστος της μελέτης και των εργασιών. Ο Πρόεδρος του Θρύλου βοηθάει έμπρακτα την πόλη του και στέκεται δίπλα στον Δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη. Ο δήμαρχος, θα τιμήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την εν γένει προσφορά του στην κοινωνική ζωή του Πειραιά, παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερο τόνο στην τελετή, αναμένεται να δώσει επίσης η άφιξη λιτανευτικής πομπής της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, η οποία αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού και εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στον Πειραιά στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Την εικόνα θα υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος και θα τελέσει λίγο μετά τις 11:00 και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.

Παρόντες θα είναι μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος – Δημήτρης Τοπαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδη, ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης, καθώς και μέλη ποντιακών οργανώσεων.