«Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση. Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

«Για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς το Πατριαρχείο είναι η κορυφή εκείνη από την οποία η Ορθοδοξία μπορεί διαχρονικά να εκπέμπει όλα τα μηνύματα και όλο το πνεύμα, πάνω στο οποίο στηρίζεται η χριστιανοσύνη», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Προέδρου στο γεύμα που παρέθεσε τότε, τονίζοντας ότι μίλησε «σχεδόν θεολογικά από την καρδιά του», και συνέχισε: «Όλα αυτά δημιουργούν γύρω από το πρόσωπό σας μια πάρα πολύ ωραία εικόνα και ένα πολύ καλό όνομα. Βάζετε τη σφραγίδα σας ανεξίτηλη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος. Είμεθα υπερήφανοι γι' αυτό».

Ακόμη, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για θέματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας. «Σας είμεθα ευγνώμονες και ευχόμεθα ο Θεός να σας στηρίζει να σας φωτίζει, να σας καθοδηγεί, στο καλό και το καλύτερο εκάστοτε, επ αγαθώ της Ελλάδος και των Ελλήνων, εις τους οποίους εν τω πρόσωπω σας αποστέλλω την ευχήν και την ευλογίαν της μητρός Εκκλησίας», συμπλήρωσε.