Αρχική » Ενότητα λαού και Εκκλησίας: Πώς και με ποιές προϋποθέσεις

Ενότητα λαού και Εκκλησίας: Πώς και με ποιές προϋποθέσεις

από kivotos

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών έκανε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα: «Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την ενότητα του ελληνικού λαού σήμερον».

Το συγκεκριμένο θέμα είναι κρίσιμο καθώς διαπιστώνεται -και το επισήμανε ο Σεβασμιώτατος- πως αν και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι βαπτισμένοι χριστιανοί αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργούν και ως μέλη της Εκκλησίας. Η απόσταση λοιπόν αυτή πρέπει να καλυφθεί οπότε κρίσιμος είναι ο ενεργός ρόλος της Εκκλησίας. Ο κ. Συμέων τόνισε συγκεκριμένα την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό της Εκκλησίας, την ενεργοποίηση στη συνέχεια των λαικών στην εκκλησιαστική ζωή, αλλά και την γενικότερη μετριοπάθεια που πρέπει να επιδιώκεται στο δημόσιο λόγο όλων, ώστε να ξεπερνιέται η παρόρμηση και τα πολιτικά πάθη, χαρακτηριστικά της εποχής αλλά και της ψυχοσύνθεσης μας.

Όπως τόνισε ο κ. Συμέων “δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Βυζαντίου” και άρα “οι πολιτικοί άρχοντες δεν είναι και δεν θέλουν να είναι “ελέω Θεού””. Έτσι, η Εκκλησία πρέπει να δεχθεί τον ρυθμιστικό ρόλο της Πολιτείας, ενώ η ίδια ρυθμίζει τα όσα αναφέρονται στη ζωή των μελών της.

Μιλώντας μάλιστα για τα εθνικά θέματα και την ανάμιξη σε αυτά της Εκκλησίας, σύστησε μεγάλη προσοχή καθώς “εἶναι ἄλλο πράγμα ὁ ἁγνός καί ἄδολος πατριωτισμός, ἡ φιλοπατρία. Ὁ διαχωρισμός ὅμως ἀπό τόν ἐθνικισμό καί ἀκόμη χειρότερα ἀπό τήν ἐθνοκαπηλεία εἶναι πολύ δύσκολη ὑπόθεση”. Ακόμη τόνισε ότι “εἶναι φανερό —καί τό διαπιστώνουμε καί στίς μέρες μας— ὅτι ὑπάρχουν δυνάμεις πολιτικές καί ἄλλες, πού ἐπιδιώκουν νά ἐμπλέξουν τήν Ἐκκλησία καί τούς ἐπισκόπους της στίς κομματικές τους σκοπιμότητες, ἐκμεταλλευόμενοι τήν εὐαισθησία μας γιά τά ἐθνικά ζητήματα”.

Το πλήρες κείμενο της εισηγήσεως του Μητροπολίτη κ. Συμεών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ