Αρχική » Δέσμευση της κυβέρνησης η λειτουργία του τεμένους δηλώνει ο Γ. Αμανατίδης

Δέσμευση της κυβέρνησης η λειτουργία του τεμένους δηλώνει ο Γ. Αμανατίδης

από kivotos

Στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας βρέθηκε και η διάταξη για την λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη “η λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συμβάλλοντας τόσο στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, όσο και στην εμπέδωση της μέριμνας της Πολιτείας προς τους Έλληνες και λοιπούς κοινοτικούς πολίτες, που πρεσβεύουν το μουσουλμανικό θρήσκευμα για την απρόσκοπτη άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων.

Στις 6 Αυγούστου του 2016, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, θέτοντας τέλος σε μια διαρκή εκκρεμότητα από το 1934 και εξής, η Βουλή των Ελλήνων ήρε τα εμπόδια για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα με μεγάλη πλειοψηφία, και χάρις στην αγαστή συνεργασία όλων επίκειται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών.

Σήμερα, με το Άρθρο 5, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας του, βάσει της ίδρυσης νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας), δηλαδή της “Διοικούσας Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών”, με στόχο την παράδοσή του σε αυτήν το συντομότερο δυνατό.

Οι πολιτικές δυνάμεις υπερψηφίζοντας το σχετικό άρθρο, ενισχύουν τη διεθνή παρουσία και εμβέλεια της χώρας, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει την επιχορήγηση του μουσουλμανικού τεμένους από το εξωτερικό.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, όπως είναι η διάταξη στο νομοσχέδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Νομικά Πρόσωπα της αλλοδαπής. Πρόσθεσε: «Πρέπει απολύτως να είμαστε σίγουροι ότι θα διασφαλιστεί η πηγή και η προέλευση των χρημάτων για τη λειτουργία του τεμένους […].

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, σημείωσε: «Να την αποσύρετε τη διάταξη περί χρηματοδότησης ή να την ξαναδιατύπωσατε με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος που θα επεκτείνεται στην πηγή της χρηματοδότησης».

Απαντώντας ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι ως το βράδυ θα υπάρξει βελτιωτική τροποποίηση στο άρθρο για το ισλαμικό τέμενος, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μια ειλικρινή ανησυχία». «Ως το τέλος της συνεδρίασης θα ήθελα να το δούμε και να δούμε πως θα το κάνουμε», είπε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ