Αρχική » Ανοδος για τα θρησκευτικά έργα στο Λονδίνο

Ανοδος για τα θρησκευτικά έργα στο Λονδίνο

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Άνοδο κατέγραψε η κατηγορία πινάκων Old Masters, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλο και πιο συχνά πίνακες με θρησκευτικά θέματα.

Το βράδυ της 3ης Μαΐου, η αναμέτρηση που έκανε ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο έκλεισε με τζίρο 2.171.751 στερλίνες, παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Θυμίζουμε πως το περσινό sale είχε ολοκληρωθεί με συνολικό ποσό 1.778.252 στερλίνες, επιτυγχάνοντας ποσοστό πώλησης σε όγκο 75% και σε αξία 83,8%.

Ενας από τους πρωταγωνιστές της δημοπρασίας ήταν η «Σταύρωση του Χριστού» («The Crucifixion with the Virgin, Mary Magdalene and Saint John»), Ιταλικής Σχολής, που χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Η εικόνα σημείωσε απίστευτη υπεραξία, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τις περσινές τάσεις για την αυξανόμενη ζήτηση στα θρησκευτικά θέματα.

Η αρχική τιμή της εκτίμησης του έργου ήταν μόλις 8.000 με 12.000 στερλίνες, ενώ η τελική του αξία σκαρφάλωσε στις 260.750 στερλίνες!

 

Επιβεβαιώθηκαν οι περσινές τάσεις

Αν ρίξουμε μια ματιά στην περσινή δημοπρασία, θα διαπιστώσουμε πως και τότε το συλλεκτικό ενδιαφέρον είχαν κουρδίσει πίνακες Old Masters που έφταναν σε χρονολογία ακόμα και στο 1500, με ιδιαίτερη αγοραστική ζήτηση να συγκεντρώνουν έργα θρησκευτικά με θέμα τον Χριστό και τα Πάθη του, οδηγώντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το έργο «Christ as the Man of Sorrows, Circle of Jan Mostaert» που είχε καταφέρει να αγγίξει τη διπλάσια από την εκτιμώμενη αξία! Η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν μεταξύ 15.000 και 20.000 στερλινών, ενώ η τελική τιμή πώλησης κατέληξε στις 30.000 στερλίνες.

Ο ακριβότερος πίνακας της δημοπρασίας ήταν το σπουδαίο έργο του Antonio Vàzquez με ασύλληπτες λεπτομέρειες από τη ζωή της Παρθένου Μαρίας («An altarpiece with scenes from the life of the Virgin»). Πρόκειται για ζωγραφική σε ξύλο, διαστάσεων 260×216 εκ., της οποίας εφάμιλλα έργα βρίσκονται σε μεγάλες εκκλησίες (Salvador, Santa Maria la Real de las Huelgas). Η αρχική τιμή εκτίμησης του έργου ήταν 50.000 στερλίνες, αλλά η τελική του τιμή έφτασε τις 90.000 στερλίνες!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ