Με τιμές ήρωα, στη γη που γεννήθηκε, τάφηκε σήμερα ο ΕΛΔΥΚάριος Βασίλης Τριάντης, που θυσιάστηκε στην Κύπρο. Ο Βασίλης Τριάντης από την Άνω Σκαφιδωτή Πρεβέζης, Ανθυπασπιστής Πεζικού, 21 ετών τότε, έπεσε ηρωικά στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974.
Για 43 χρόνια θεωρούνταν αγνοούμενος, όταν ένας αγρότης εντόπισε οστά σε χώρο κοντά στο στρατόπεδο που έδωσε μάχη κατά του «Αττίλα», όταν οι Τούρκοι το είχαν περικυκλώσει κατά την εισβολή. Μια μάχη που κράτησε τρεις μέρες (14-16 Αυγούστου 1974).
Η οικογένεια στην Άνω Σκαφιδωτή ενημερώθηκε δύο μέρες μετά. Ο Βασίλης Τριάντης θεωρούνταν αγνοούμενος. Η οικογένεια ζούσε για χρόνια με την ελπίδα αλλά και την αγωνία. Ο αδερφός του Κώστας πήγε στην Κύπρο δύο χρόνια μετά ελπίζοντας για κάποιο νέο. Για τον ίδιο η ελπίδα έσβησε όταν έμαθε ότι οι τούρκοι είχαν σκοτώσει όλους στο στρατόπεδο. Από την οικογένεια δόθηκε DNA και μετά την ανεύρεση των οστών από τον αγρότη έγινε ταυτοποίηση.
Τα λείψανα έφτασαν στην Ελλάδα μαζί με άλλων 16 την Παρασκευή και εχθές Σάββατο συνοδεία στρατιωτικών τοποθετήθηκαν στην εκκλησία στο Καναλλάκι.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, στον Ιερό Ναό στο Καναλλάκι, που είχε κατακλυστεί από πλήθος κόσμου.
Ο ιερέας, εκπρόσωπος του στρατού, ο Δήμαρχος Πάργας, εκπρόσωπος της οικογένειας, εκπρόσωπος συλλόγου αγνοουμένων Θεσπρωτίας, εκπρόσωπος Ελληνοκύπριων Ηπείρου, αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Τριάντη με λόγια που κατέκλυσαν με ρίγη συγκίνησης όλους όσους βρέθηκαν εκεί.
Μάλιστα αναγνώστηκε και το τελευταίο γράμμα που είχε στείλει ο Βασίλης Τριάντης στην οικογένειά του.
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως θα ζητήσει η πλατεία του χωριού που γεννήθηκε, η Άνω Σκαφιδωτή, να ονομαστεί πλατεία «Ήρωα Βασίλη Τριάντη».
Ο Βασίλης Τριάντης τάφηκε δίπλα στους γονείς του με τιμές ήρωα.
Συνοδεία της φιλαρμονικής του στρατού, τα αδέλφια του, οι συγγενείς, οι συγχωριανοί του, εκπρόσωποι του Στρατού και των τοπικών αρχών η πομπή έφτασε στο νεκροταφείο του Καναλλακίου, όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Στον αδερφό του Κώστα Τριάντη παραδόθηκαν από εκπρόσωπο του στρατού, η Ελληνική και Κυπριακή σημαία καθώς και το μετάλλιο που απονεμηθεί στον Βασίλη Τριάντη από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή: http://www.pamepreveza.gr