Αρχική » Στοχοποίηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από Αλβανό εθνικιστή

Στοχοποίηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από Αλβανό εθνικιστή

από kivotos

Του Χρήστου Γ. Κτενά

 

Νέα επίθεση κατά της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία και με ευθεία στοχοποίηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου είχαμε πριν 2 μέρες, από τον γνωστό Αλβανό εθνικιστή Tahir Veliu.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook, που συνοδεύεται από φωτογραφία του κ. Αναστασίου διαγραμμένη με κόκκινο «Χ», ο Veliu ζητά να χαρακτηριστεί persona non grata. Επίσης τον κατηγορεί ως πράκτορα που εργάζεται για τα ελληνικά «σωβινιστικά σχέδια» για «εξελληνισμό του νότου» (δηλαδή της Βόρειας Ηπείρου) ενώ προσθέτει ότι «κρατά σε ομηρία την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία».

 

Η ανάρτηση αποδείχθηκε αρκετά δημοφιλής ενώ ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Facebook αναφέρεται συχνά στην Ελλάδα με προκλητικές δηλώσεις αλλά και φωτογραφίες, όπου π.χ. εμφανίζεται να σχίζει ελληνική σημαία με σχόλιο ότι «η Αλβανική σημαία θα κυματίσει στην Πρέβεζα». Ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανεβάσει post για ομάδα αλβανών εθνικιστών (την οποία ελέγχει) που έκαψαν ελληνική σημαία σε χωριά της μειονότητας.

Βέβαια, πέρα από τις προκλήσεις μέσω διαδικτύου (που συγκεντρώνουν μεγάλο κοινό αλλά και πολλές αντιδράσεις), ο Veliu έχει έντονη δράση καθώς μιλά δημόσια για το «διασπασμένο  Αλβανικό έθνος το οποίο πρέπει να ενωθεί». Για παράδειγμα, τον περασμένο Αύγουστο είχε επιχειρήσει να έλθει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Η Πλατφόρμα για την Ενωμένη Αλβανία» στα Ιωάννινα, αλλά του απαγορεύθηκε η είσοδος από τις Ελληνικές αρχές καθώς χαρακτηρίσθηκε «ανεπιθύμητος» και «άτομο επικίνδυνο για την δημόσια τάξη και ασφάλεια».

Ο ίδιος είναι επικεφαλής του εθνικιστικού «Κινήματος για Ενωμένη Αλβανία» το οποίο τους τελευταίους μήνες «περιοδεύει» σε χωριά της ελληνικής μειονότητας σκίζοντας ελληνικές σημαίες, εκφοβίζοντας τους κατοίκους και ζητώντας την επάνοδο των Τσάμηδων στην Ήπειρο – με την ομογενειακή οργάνωση “Ομόνοια” να καταγγέλει παρόμοια περιστατικά.

Το συγκεκριμένο κίνημα ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με συνέδριο του στην Πρίστινα στο Κόσοβο, θέτοντας ζήτημα ένωσης του με την Αλβανία, με αποτέλεσμα και η Σερβία να έχει κηρύξει τον Veliu «ανεπιθύμητο».

Το ευρύτερο ζήτημα βέβαια είναι πως αυτές οι κινήσεις αλβανών εθνικιστών δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δυστυχώς αυτές οι “φανερές” κινήσεις βανδαλισμών, προσβολών και προκλήσεων κατά της Ελληνικής μειονότητας συνδυάζονται και αθροίζονται με μια σειρά από πιο υπόκωφες πιέσεις, που αρκετές φορές εκπορεύονται και από το Αλβανικό κράτος. Πότε με επιλεκτική εφαρμογή πολεοδομικών κανονισμών που καταλήγουν σε κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων, πότε με γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία των ελληνικών κοινοτήτων, πότε με δηλώσεις Αλβανών επισήμων που ανακινούν θέμα Τσαμουριάς, δημιουργώντας ένα κλίμα πίεσης που σταδιακά οξύνεται. Κι αυτά σε ένα γενικότερο κλίμα αναβίωσης του εθνικισμού σε Κόσοβο και Σκόπια που ήδη έχει προκαλέσει πολιτική κρίση. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ