Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε στα πλαίσια της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο του ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, Εκδήλωση με θέμα: «Ημέρα Μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως».

Κατά την Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μεγάλη μουσική Συναυλία με την συμμετοχή σημαντικών βυζαντινών χορωδιών και μουσικών συνόλων της τοπικής μας Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης όπως: η Βυζαντινή Χορωδία ΄΄Θεσσαλονικείς Υμνωδοί΄΄, η Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, η Χορωδία του Αρσακείου Σχολείου Θεσσαλονίκης και η παιδική Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στον σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στο μεγαλείο του Βυζαντίου, στην μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών που καρποφόρησε από τους Βυζαντινούς λογίους κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την βαθειά και σημαντική την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που κληρονόμησε η συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη, η οποία και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με την παρουσία εμβληματικών βυζαντινών μνημείων. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Πολύμνια Κατσώνη, πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.

Στην μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.

Επίσης παρέστησαν η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος του Στρατηγού – Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμων Φιλιππίδης εκπρόσωποι λοιπών φορέων της πόλεως.

Η εκδήλωση είχε απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου την παρηκολούθησε μέχρι αργά το βράδυ.