Αρχική » Η Ελλάδα αποχαιρέτισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Η Ελλάδα αποχαιρέτισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

από kivotos

Προεξάρχοντος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή πολλών Ιεραρχών τελέστηκε στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης 31ης Μαΐου στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακουλουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στην τελετή ήταν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ από την Κύπρο έφθασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας» είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον επικήδειο που εκφώνησε.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο εκλιπών. «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρέος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε «υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της Δημοκρατίας».

Δεύτερη παρακαταθήκη σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν η υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας την οποία είχε κάνει σκοπό ζωής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Ήξερε τι σημαίνει Κοινοβούλιο.Ηταν δεινός ρήτορας, ήταν υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα» τόνισε.

Τρίτη παρακαταθήκη που αφήνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. «Ήταν απο εκείνους που κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε η πορεία μας στην ευρώπη να είναι νομοτελειακή» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τέταρτη και πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν οι αγώνες του για ομοψυχία και ενότητα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που χτίζει γέφυρες και δεν υψώνει τείχη.

Κλείνοντας την ομιλία του και εμφανώς συγκινημένος είπε: Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή.

 

«Σεβαστέ μου φίλε το έθνος έχασε έναν ιστορικό ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του την πορεία της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς που ζυμώθηκε και αντιμετώπισε με γενναιόπτητα τις καταστροφές και αύταπάρνηση, ενώ αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της πολιτικης του ιστορίας λέγοντας ότι αποτέλεσε μια φωνή σταθερότητας και πρότυπο πατριωτικής λογικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές που υλοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που τελικά η Ελλάδα βίωσε.

«Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας εκφράζω τον σεβασμό μου προς το πρόσωπό σου. Σεβαστέ μου φίλε, Ψηλορείτη, αντίο», είπε συγκινημένος ο ίδιος.

Τέλος, συγκλόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο που εκφώνησε αποχαιρετώντας τον πατέρα του.

«Όποιος θέλει να καταλάβει ποιός είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ας δει τον τόπο που επέλεξε για τελευταία του κατοικία. Σου έφτανε να είσαι με την Μαρίκα σου, τον Κοπέρνικο όπως την αποκαλούσες και να βλέπεις το Ακρωτήρι. Στερνή σου επιθυμία ήταν να μην σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου αλλά να φυτέψουμε ένα δάσος σε βουνό της Κρήτης».

«Είχες απόλυτη επίγνωση ότι η ιστορία δεν γράφεται με “αν” και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Κοιτούσες μπροστά και μακρια και αυτή είναι η δύναμή σου. Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Εμφανώς συγκινημένος συνέχισε: «Πϊσω από τον πολιτικό αντίπαλο που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Αφήνεις πίσω σου μια μεγάλη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια και 13 δισέγγοννα και δυο που δεν θα γνωρίσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα αποχαιρετώντας τον πατέρα του: «Τώρα, στην δική μας γενιά περνά το χρέος να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό».

“Σήμερα, ολόκληρη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη μπροστά σε έναν άνδρα σπουδαίο, που ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι.  Όπως πάντα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του.
 
Και ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον υποδεχθεί. 
 
Καλό σου ταξίδι».

 
 
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ