Αρχική » Κέρκυρα: Συζητώντας για Πλάτωνα και Μέγα Βασίλειο στην Εκκλησία

Κέρκυρα: Συζητώντας για Πλάτωνα και Μέγα Βασίλειο στην Εκκλησία

από kivotos

Με θέμα “Συζητώντας για τον κόσμο και τον άνθρωπο” και αφόρμηση από τον πλατωνικό “Τίμαιο” ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου οι συνάξεις του κύκλου φοιτητών, επιστημόνων, νέων εργαζομένων που διοργανώνει για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Γραφείο Νεότητος της  Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Οι συνάξεις γίνονται στις 9 το βράδυ κάθε Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η πρώτη σύναξη ξεκίνησε με την τέλεση Αγιασμού και στη συνέχεια ο υπεύθυνος του κύκλου π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός περιέγραψε τους στόχους των συναντήσεων, που είναι η γνωριμία με τις πηγές της παράδοσής μας, ο γόνιμος διάλογος με τους αρχαίους Έλληνες, κυρίως τους φιλοσόφους, ο συνδυασμός με τον λόγο των Πατέρων της Εκκλησίας (καθώς στο δεύτερο μέρος των συνάξεων θα γίνει αναφορά στις Ομιλίες του Μεγάλου Βασιλείου στην «Εξαήμερο»)  και ο εγχρονισμός στις ημέρες μας του ήθους που εξάγεται μέσα από τα κείμενα αυτά, αλλά και η ανάγκη για διάλογο της Εκκλησίας με τον κόσμο και τους ανθρώπους.

Στη συνέχεια αναπτύχτηκε το πρώτο θέμα που είχε ως τίτλο του “Η Ατλαντίδα και η Αθήνα”, εκ του οποίου διεφάνη η ανάγκη για μία κοινωνία η οποία θα επαναστηριχθεί στο ήθος, την αρετή, την ευνομία και την ευψυχία, όπως επίσης και θα έχει ως στόχο της την ελευθερία τόσο στο προσωπικό όσο και στο συλλογικό γίγνεσθαι. Η χριστιανική πίστη και παράδοση αγκαλιάζουν αυτές τις αξίες και δίνουν την δυνατότητα στον άνθρωπο, ιδίως στον νέο, να συνειδητοποιήσει ότι μόνο εντός της κοινωνίας και με υπέρβαση του ατομικού εαυτού του μπορούμε να συμβάλουμε στο να αλλάξει ο κόσμος. Φέρουμε ευθύνη για την πατρίδα μας, διότι συμβιβαστήκαμε με το ψεύτικο και το ανεχτήκαμε σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και η Εκκλησία κηρύττει αφύπνιση.

Χαιρετισμό στην σύναξη απηύθυνε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, μεταφέροντας και τις ευχές του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου. 

Η επόμενη συνάντηση, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015,  θα έχει ως θέμα της «Ο εικώς μύθος και ο Δημιουργός» (κόσμος, σώμα, ψυχή).


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ