Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής πενθεί για την εις Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σικάγου κυρού Ιακώβου ο οποίος απεβίωσε το εσπέρας στις 2 Ιουνίου 2017 στο Νοσοκομείο Weiss Memorial Hospital του Σικάγου μετά από ξαφνική και σύντομη ασθένεια.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος με βαθιά θλίψη ανήγγειλε εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου την εκδημία του αγαπητού Ιεράρχου Μητροπολίτου Σικάγου Ιακώβου.

Σύμφωνα με το άρθρο 12, του Καταστατικού Χάρτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, κατόπιν συνεννοήσεως με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, όρισε τοποτηρητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ντιτρόϊτ κ. Νικόλαο έως την εκλογή διαδόχου.

Μετά την αναγγελία του θανάτου του Μητροπολίτου Ιακώβου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε:

«Με την εκδημία εις Κύριον του αειμνήστου Μητροπολίτου Σικάγου κυρού Ιακώβου, η Εκκλησία στην Αμερική στερείται ενός επιφανούς Ιεράρχου, γνωστού για την μεγάλη μακροχρόνια προσφορά του στο λαό του Θεού.

Με τον μεταστάντα Ιεράρχη με συνέδεε μακρά φιλία από την εποχή που είμεθα φοιτηταί στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ήδη από την εποχή εκείνη ο αοίδιμος Ιεράρχης διεκρίνετο για την έντονη ευλάβειά του, για το εκκλησιαστικό ήθος του και την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε προς τις ιερές ακολουθίες της Ορθοδόξου λειτουργικής παραδόσεώς μας. Πάντοτε ευγενής στους τρόπους, έτοιμος ν’ ακούσει τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις και τους πόνους αναρίθμητων ανθρώπων, δεν εδίσταζε να διαθέτει άφθονο χρόνο για παροχή ποιμαντικής βοηθείας θεραπευτικής αγωγής και πνευματικής καθοδηγήσεως του ποιμνίου του.

Καθ’ όλη την διάρκεια της διακονίας του ως Μητροπολίτου Σικάγου υπήρξε πάντοτε παρών, χωρίς εξαίρεση και όντως ακούραστος σε όλες τις εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τόσο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου όσο και των πολλών Κληρικολαϊκών συνελεύσεων. Τον ενθυμούμαι ιδιαιτέρως κατά την κοινή θητεία μας ως μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου λόγω των συνετών, μελετημένων και εποικοδομητικών παρεμβάσεων του στη διάρκεια μακρών συνεδριάσεων, πράγμα το οποίο είχε ιδιαιτέρως εκτιμήσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόεδρος της Συνόδου κ.κ. Βαρθολομαίος.

Διηκόνησε με πιστότητα και αφοσίωση στον Θεό και την Εκκλησία Του μέχρι τις έσχατες ημέρες της μακράς ζωής του παρά το ότι τελευταίως αντιμετώπιζε ηυξημένα θέματα υγείας. Η υψηλή αρχιερατική προσφορά του αειμνήστου αδελφού Μητροπολίτου Σικάγου κυρού Ιακώβου έχει χαραχθεί ανεξαλείπτως στη μνήμη του πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το οποίο δέεται εκτενώς υπέρ μακαρίας αναπαύσεως της ψυχής του επιφανούς και προσφιλούς Ιεράρχου. Αιωνία η μνήμη αυτού καθώς αναπαύεται μετά των δικαίων και των αγίων».

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος υπηρέτησε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική για σχεδόν 50 χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 όπου ολοκλήρωσε τις εκγύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια ενεγράφη και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέχρι το 1954 και αργότερα ήρθε στις Η.Π.Α. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη, υπηρέτησε ως εφημέριος στην περιοχή της Βοστώνης, ενώ παράλληλα δίδαξε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

Τον Φεβρουάριο του 1968 ορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο Αρχιερατικός Επίτροπος της 7ης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας με έδρα το Ντιτρόιτ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1969 εξελέγη επίσκοπος από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Απαμείας (βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου) στις 25 Δεκεμβρίου 1969 και διορίστηκε ως επίσκοπος πλέον της 7ης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας με έδρα το Ντιτρόιτ.

Το 1971 διορίστηκε Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλάϊν της Μασαχουσέτης, ενώ παράλληλα και κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού είχε και τη διοικητική ευθύνη της περιφερείας του Ντιτρόιτ και της περιφέρειας Νέας Αγγλίας-Βοστώνης.

Μετά την αναδιοργάνωση των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών σε επισκοπές, ο Επίσκοπος Ιάκωβος ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Β. & Ν. Αμερικής Ιάκωβο ως Επίσκοπος Σικάγου την 1η Μαΐου 1979, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σικάγο.

Τον Νοέμβριο του 1997, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Επίσκοπο Ιάκωβο Μητροπολίτη Κρήνης και έξαρχο Ιωνίας και πρόεδρο της Επισκοπής Σικάγου. Τον Δεκέμβριο του 2002 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανύψωσε τις Επισκοπές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής εις Μητροπόλεις και εξέλεξε όλους τους Ιεράρχες των Επισκοπών ως Μητροπολίτες των αντιστοίχων Μητροπόλεων, συνεπώς και ο Μητροπολίτης Κρήνης Ιάκωβος εξελέγη Μητροπολίτης Σικάγου.

Η Ιερά Μητρόπολις Σικάγου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής αποτελείται από 59 ενορίες συνολικά, 34 ενορίες στο Ιλλινόις, και άλλες 25 ενορίες στο Ουισκόνσιν, τη Μινεσότα, την Αϊόβα, τη βόρεια Ιντιάνα και το ανατολικό Μισσούρι, καθώς και δύο μοναστικές κοινότητες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα προστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 στις 10:30 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σικάγο. Θα προηγηθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Την προηγουμένη το εσπέρας, Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ., στον ίδιο ναό ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα ψάλλει Τρισάγιο.