Το Κάστρο του Διδυμοτείχου έχει τη δική του ιστορία. Μία ιστορία αιώνων με σελίδες δόξας, χλιδής και μεγαλείου αλλά και με σελίδες βουτηγμένες στα δάκρυα και στο αίμα. Σελίδες λαμπρές και σελίδες πολέμων και θυσίας. Πέρα όμως από όλα αυτά το Κάστρο του Διδυμοτείχου έχει να μας διηγηθεί τα δικά του μυστικά αλλά και τα δικά του θαύματα. Θαύματα της πίστης των ανθρώπων κάθε εποχής. Ανάμεσα σ’ αυτά, αυτές τις μέρες, τις μέρες της Πεντηκοστής, ανακαλείται στη μνήμη ων συγχρόνων κατοίκων το θαύμα της διάσωσης του Κάστρου, την ημέρα της Πεντηκοστής του 1205, όταν οι Φράγκοι ή κατ’ άλλους οι Βουλγαρο-κομάνοι ήταν έτοιμοι να το καταλάβουν. Η πίστη των υπερασπιστών του λιτάνευσε στα τείχη τις θαυματουργές εικόνες του Σωτήρος Χριστού και της Παναγίας της Οδηγήτριας. Και ω του θαύματος! Μέσα σε λίγες ώρες φούσκωσε ο Ερυθροπόταμος, που σαν φυσική τάφρος περιβάλλει το Κάστρο, και η ορμή των υδάτων, η βροχή και η πλημμύρα παρέσυραν όχι μόνο το στρατόπεδο των επίδοξων κατακτητών αλλά και αυτούς τους ίδιους με τον οπλισμό και τα υποστατικά τους.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, αυτή τη μέρα, την Κυριακή της Πεντηκοστής, με ευλάβεια οι πιστοί συγκεντρώνονται στο Κάστρο για να λειτουργηθούν στην Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού και στη συνέχεια να λιτανεύσουν τις θαυματουργές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας μέχρι το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου αφού λειτουργηθούν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τις επιστρέφουν και πάλι με λιτανεία στην αρχική τους θέση, στο Ναό του Σωτήρος.
Φέτος, όπως κάθε χρόνο, με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια το Διδυμότειχο τίμησε την γιορτή του Κάστρου του. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Mεραρχίας Στρατηγός Δημήτριος Μπονώρας, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Αγγελής, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Τερτσούδης, και άλλοι επίσημοι. Την λιτανεία πλαισίωναν η Φιλαρμονική του Στρατού και μέλη πολιτιστικών συλλόγων με τις τοπικές ενδυμασίες. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόδημο Σκλέπα και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την φιλότιμη προσπάθειά τους για την ανακαίνιση και ανάδειξη του μεταβυζαντινού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων στις οποίες συμμετέχουν η Χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, η Χορωδία του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ορεστιάδος, η Παιδική χορωδία του Ωδείου “Θρακία Μούσα” Διδυμοτείχου, το Μουσικό σχήμα Re niliu με 15μελή χορευτική αποστολή από την Γκρεκάνικη Κοινότητα της Καλαβρίας και τα χορευτικά των πολιτιστικών συλλόγων «Το Κάστρο» και «Τα Δίδυμα Τείχη».