«Ετοιμοπόλεμη» εμφανίζεται η ελληνική πρεσβεία στο Κατάρ για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα προκύψει με τους Έλληνες εκεί, εφόσον η πολιτική κρίση συνεχιστεί σε βαθμό τέτοιο που θα είναι αναγκαία η εγκατάλειψη της χώρας.
Τουλάχιστον για την ώρα αυτό υποστηρίζει με δηλώσεις του στο protothema.gr ο Αρχιεπίσκοπος Καττάρων Μακάριος ο οποίος εμφανίζεται μεν αισιόδοξος, αλλά κρατά και τις επιφυλάξεις του. Μάλιστα τονίζει ότι η ελληνική πρεσβεία έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από την αραβική χώρα για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι μια πολιτική ανωμαλία που θα ρυθμιστεί, πιστεύω σύντομα. Δεν έχουμε κάποιες επιπτώσεις, μην ανησυχείτε… Είμαστε νομίζω ασφαλείς, υπάρχει και τρόπος εξόδου από τη χώρα αν χρειαστεί. Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως για τώρα. Η πρεσβεία μας έχει ένα σχέδιο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ούτε εσείς, ούτε και οι συγγενείς των Ελλήνων. Δεν αληθεύει αυτό με τα ράφια, υπήρξε μια καταναλωτική κίνηση μεγαλύτερη στα σούπερ μάρκετ λόγω του Ραμαζανιού αλλά τα προϊόντα είναι άφθονα. Δεν υπάρχει έλλειψη σε τίποτα. Βεβαίως και μας προστατεύει η αστυνομία και τις εκκλησίες μας και όχι μόνο τώρα αλλά και από χρόνια. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας υψηλού βαθμού. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας» είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Καττάρων Μακάριος μιλώντας στο protοhema.gr.
Σύμφωνα με Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο και ένα πιο βέβαιο μέλλον, τα πρώτα 24ωρα της πολιτικής κρίσης ήταν εκείνα που προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους πολλοί από τους οποίους έτρεξαν στα κοντινότερα σούπερ μάρκετ και άδειασαν τα ράφια.
«Την πρώτη μέρα υπήρξε μια αναστάτωση, είναι λογικό, αλλά δεν μας επηρέασε σε κάτι… Δεν άλλαξε κάτι στη ζωή μας. Δηλαδή δεν υπάρχει αυτός ο πανικός που περιγράφετε στην Ελλάδα. Δεν άδειασαν τα ράφια, δεν εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, τίποτα. Η αυξημένη κίνηση που παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα, ήταν από μεμονωμένα άτομα που πήγαν να ψωνίσουν λόγο πανικού, εντάξει, αλλά δεν αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό και φυσικά αυτές τις μέρες λόγο ραμαζανιού, η κίνηση στα σουπερ μάρκετ είναι αυξημένη γιατί αυτοί κάθε μέρα κάνουν μεγάλο γλέντι όταν πέφτει ο ήλιος και ψωνίζουν πολύ κατά τη διάρκεια της μέρας. Εμείς εδώ γενικά νιώθουμε ασφαλείς όλα τα χρόνια που μένουμε και το κράτος δεν είναι αστυνομοκρατούμενο, πραγματικά συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας. Η αναστάτωση έχει προκληθεί περισσότερο από τους φίλους και τους συγγενείς που μας παίρνουν τηλέφωνο γιατί φαντάζονται διάφορα πίσω στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι και πρέπει να το παρακολουθούμε αλλά όχι ότι έχει έρθει πανικός και έρχεται ο πόλεμος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κυρία Βασιλική εργαζόμενη ως μοριακή βιολόγος στο Κατάρ.
«Υπάρχει μία αναστάτωση γενικότερα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες γιατί πολύς κόσμος έτρεξε να προμηθευτεί τα απολύτως απαραίτητα όπως είναι το νερό, το ψωμί και το γάλα. Πανικοβάλλεσαι με αυτά που ακούς και πολύ περισσότερο όταν υπάρχει αεροπορικός αποκλεισμός. Εμένα αυτό που με τρομοκρατεί πιο πολύ είναι ότι αν συμβεί κάτι κακό στο Κατάρ δεν θα μπορώ να φύγω, να ταξιδέψω στην Ελλάδα κοντά στους δικούς μου» λέει φοβισμένη στο protothema.gr η κυρία Κωνσταντίνα Τζέμου.
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα κατά τη γνώμη μου γιατί μας κατηγορούν ότι έχουμε σχέση με τζιχαντιστές. Προσπαθώ και εγώ και ο άντρας μου να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επηραζόμαστε από τον πανικό που έχει καταβάλλει τον κόσμο αυτές τις μέρες και αναμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι» προσθέτει η κυρία Τζέμου.
Όσο για τη Μαρία Τάστσογλου που ζει στο Κατάρ μαζί με τον σύζυγό της και το μόλις 1,5 έτους μωράκι τους η καθημερινότητά της δεν έχει αλλάξει.
«Ελπίζω ότι όλος αυτός ο πανικός θα σταματήσει και ότι θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε γιατί εγώ έχω βγάλει εισιτήριο για να ταξιδέψω για Ελλάδα την Πέμπτη. Συνεχίζουμε και πηγαίνουμε κανονικά στις δουλειές μας και περιμένουμε να διευθετηθούν καλύτερα τα θέματα που έχουν προκύψει. Ο κόσμος έχει επηρεαστεί πολύ από όλη αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα κάποιοι να πηγαίνουν και να αδειάζουν τα ράφια από τα σούπερ μάρκετ. Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχείρησαν να βγάλουν χρήματα από τις τράπεζες» δηλώνει η Μαρία Τάστσογλου.
Πηγή: www.protothema.gr