Αρχική » Ομογενής από τη Ρωσία έχτισε εκκλησία στα Λευκάκια Αργολίδος

Ομογενής από τη Ρωσία έχτισε εκκλησία στα Λευκάκια Αργολίδος

από kivotos

Της Σοφίας Χρήστου

 

Ο ελληνορωσικής καταγωγής Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθιά τους πίστη, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το χρηματικό ποσό για να οικοδομήσουν τον Ναό του Αγίου Λουκά.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στον ναό, καθώς και οι ρωσικές αγιογραφίες στα προσκυνητάρια τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο που ήρθε γι’ αυτόν τον σκοπό από τη Ρωσία και έδωσαν την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια, συνδυάζοντας τη ρωσική τέχνη με τη βυζαντινή.

Αριστουργήματα ρωσικής τέχνης οι επτά καμπάνες του ναού, με τη μορφή του Αγίου Λουκά του Ρώσου, αλλά και άλλων Αγίων.

Μεγάλο έργο προσέφεραν και οι αγιογράφοι, οι οποίοι δούλεψαν αδιάκοπα για να ολοκληρωθεί.

Η Ρωσίδα Ελένη Νασσαίσκα, με την αφοσίωση και το μεράκι που τη διακρίνει, είχε το προνόμιο να είναι μία εκ των αγιογράφων, και μιλά αποκλειστικά στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» γι’ αυτήν της την εμπειρία:

«Τον Νοέµβριο του 2016 εµείς ξεκινήσαµε την αγιογραφία του Ιερού Ναού Αγ. Λουκά, ο οποίος χτίστηκε στα Λευκάκια µε τα χρήµατα της οικογένειας Σαουλίδη από την Αγ. Πετρούπολη. Ο ναός κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του Γ. Λαπαθιώτη και µε τις ευχές του µητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριου. Μέχρι αυτήν τη στιγµή εµείς τελειώσαµε την αγιογραφία στην κόγχη του ναού, η οποία αναπαριστάται σε τρεις γραμμές. Το πλάνο της αγιογραφίας ξεκινά από 6 ιεράρχες στην πρώτη γραµµή και συνεχίζεται µε την παράσταση, µετάδοση & µετάληψη, η οποία υπάρχει στη δεύτερη γραµµή. Η παράσταση τελειώνει µε την εικόνα της Πλατυτέρας, η οποία σε αγαλλιάζει µε το βλέµµα της από το ύψος του ψηλότερου πλάνου. Το πρόσωπο της Πλατυτέρας έκανε ο Χρυσόγονος Καραχάλιος κι εµείς µε τον Κώστα και τον Γρηγόρη κάναµε τα υπόλοιπα», λέει, προσθέτοντας ότι «για να τελειώσουµε την αρχή της κόγχης έως τα εγκαίνια του ναού εµείς οι τέσσερις αγιογράφοι, και οι αδελφοί Καραχάλιου χρειαζόταν να εργαζόµαστε εντατικά και πάρα πολύ προσεκτικά. Έτσι σε πέντε µήνες δουλειάς γεννήθηκε το ολοκληρωµένο κοµµάτι της κόγχης του ναού».

Η κυρία Νασσαίσκα έχει περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες στη χώρα μας, σκαρφαλωμένη σε τρούλους, σκυμμένη για ώρες πάνω από μία εικόνα.

«Πριν από 17 χρόνια ήρθα στην Ελλάδα για διακοπές, για δύο εβδοµάδες. Γνωρίστηκα µε τον αγιογράφο Κώστα Καραχάλιο, ο οποίος µου έδειξε τις ντόπιες αγιογραφίες. Τα αδέλφια του έδειξαν ενδιαφέρον για τη ρωσική καλλιτεχνική ζωγραφική και γι’ αυτό µου έδωσαν να αγιογραφήσω µια µικρή εικόνα. Τους άρεσε η δουλειά µου και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία µας, η οποία έχει διάρκεια 17 χρόνια», αναφέρει και συμπληρώνει: «Δεν είναι τυχαίο που έχω ασχοληθεί µε αυτήν τη συγκεκριμένη τέχνη. Όταν ήµουν φοιτήτρια για να κάνω την πρακτική του ξεναγού µε έβαλαν να δουλέψω στο ρωσικό µουσείο. Εκεί, στο αρχείο της βιβλιοθήκης, βρήκα ένα φανταστικό βιβλίο µε πανέµορφα πρόσωπα του αγιογράφου Πανσέληνου. Εκείνη τη στιγµή µού ξύπνησε το ενδιαφέρον για την αγιογραφία και όταν ήρθα στην Ελλάδα αµέσως γνώρισα τους αγιογράφους που παρακολουθούν τον Πανσέληνο».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζουμε στις εικόνες της, αλλά και το πώς αισθάνεται την ώρα της δημιουργίας, απαντά: «Κάθε µια εικόνα που έχει αγιογραφηθεί τηρεί κάποιους κανόνες. Όταν αγιογραφώ παρακολουθώ αυτούς τους κανόνες. Έτσι νιώθω το βλέµµα του Χριστού από την αγιογραφία του Πανσέληνου να µε παρακολουθεί για µέρες και από αυτό το βλέµµα καταλαβαίνω ότι είµαι υπό την προστασία του. Με αυτήν την αίσθηση η ψυχή µου γεµίζει από φως. Και παρακολουθώντας αυτό το φως και το βλέµµα του Χριστού κάνω την προσευχή µου και στην ησυχία µεταφέρω αυτό το όµορφο συναίσθηµα µέσα στην εικόνα. Κοιτώντας ο πιστός την εικόνα καταλαβαίνει ότι είναι αληθινή εφόσον του βγάζει αυτά τα συναισθήµατα. Έτσι λοιπόν νιώθω µεγάλη ευθύνη!».

Πώς ένιωσε όμως όταν αντίκρισε ολοκληρωμένη τη δουλειά της και ποια ή αντίδραση του κόσμου; «Όταν είδα τη δουλειά ολοκληρωµένη ένιωσα ότι κάτι έχει αλλάξει. Ήταν η δική µου ανάσταση. Στα εγκαίνια του ναού έκλαιγα από χαρά, γιατί οι άνθρωποι µε ευχαριστούσαν µε όλη τους την καρδιά για την όµορφη αγιογράφηση που έγινε».

Ο Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Λουκά (27 Απριλίου 1877) στις 29 Απριλίου 2017 ο Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

 

Ποια είναι

Η Ελένη Νασσαίσκα γεννήθηκε στη Ρωσία. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και µετά πήγε στην ακαδηµία. Οι σπουδές αυτές είχαν διάρκεια 9 χρόνια. Μετά συνέχισε τις σπουδές της στην Ελλάδα στο εργαστήριο των αδελφών Καραχάλιου. «Για µένα αυτό θα χαρακτηριζόταν ως ότι έχω τελειώσει µια ακόµα ακαδηµία. Αυτήν τη στιγµή είµαι ακόµα µαθήτρια».

Έχει αγιογραφήσει εικόνες στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στη Νέα Κίο Αργολίδος, κατά παραγγελία εικόνα για τον πάτερ Διονύσιο στην εκκλησία της Παναγίας στο Ναύπλιο, στον Άγιο Αναστάσιο – πολιούχο της πόλης του Ναυπλίου, και σε ιδιωτικές συλλογές.

«Η Ελλάδα για εµένα είναι µια δεύτερη πατρίδα. Με αγκάλιασε µε τη ζεστή της αγκαλιά, µου έδωσε την ευκαιρία να αγιογραφώ και να κάνω καλούς φίλους. Βούτηξα µέσα στην οµορφιά του Ναυπλίου και νιώθω σαν να βρίσκοµαι στον παράδεισο, αλλά υπάρχει και άλλη µεριά, η σκιά…», λέει.

 

Μήνυμα του Μητροπολίτη Αργολίδος

«Έχει πολύ σωστά λεχθεί πως η Εκκλησία μας είναι εργαστήριο αγιότητος. Και πράγματι, αιώνες τώρα δεν σταμάτησε να πλάθει αγίους “ἐν παντί καιρῷ καὶ τόπῳ”. Ακόμη και στη σημερινή αντιπνευματική εποχή μας.

Ένα τέτοιο υπερφυσικό δημιούργημα της ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι και ο σύγχρονός μας άγιος αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο ιατρός. Έζησε σε μία τραγική περίοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Από πολύ νέος ανακάλυψε κι έζησε το πραγματικό και πνευματικό νόημα της ζωής. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη, χειροτονήθηκε ιερέας και επίσκοπος και εκδαπανήθηκε διακονώντας τον πονεμένο λαό του Θεού, θεραπεύοντας, διδάσκοντας, παρηγορώντας, καθοδηγώντας.

Ο άγιος Λουκάς είναι ένα δώρο του Θεού στην Εκκλησία Του, που πορεύεται σε μία εποχή όπου η αγιότητα θεωρείται άπιαστο όνειρο. Η εκπληκτική μορφή του, η ιερή μεγαλοσύνη του, προκαλεί τον ίλιγγο, τον θαυμασμό, αλλά και μία θεϊκή παρηγορία. Γι᾿ αυτό και ο άγιος Λουκάς αγαπήθηκε τόσο πολύ και τόσο σύντομα έγινε γνωστός σ᾿ όλο τον κόσμο.

Από τη στιγμή που η χάρη και η φιλανθρωπία του Θεού μας έφερε στην Αργολίδα, όνειρό μας ήταν ν᾿ αποκτήσει ο άγιος το δικό του σπίτι. Με την γενικότερα βαθύτατη οικονομική κρίση και την οικονομική στενότητα της Ιεράς Μητροπόλεως, κάτι τέτοιο ήταν εντελώς αδύνατο. Όμως, “τὰ ἀδύνατα παρά τοῖς ἀνθρώποις, δυνατά παρά τῷ Θεῷ”. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την εγκατάστασή μας στην Αργολίδα, όταν εντελώς αναπάντεχα εμφανίστηκαν ο ελληνορωσικής καταγωγής κύριος Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθιά τους πίστη. Μας ανακοίνωσαν τότε ότι αναλαμβάνουν να οικοδομήσουν το Ναό του αγίου Λουκά. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες. Ο Ιερός Ναός Υπαπαντής Χριστού Λευκακίων πρόσφερε το χώρο στη θέση “Κριθαράκι” και στις 27.04.2014 μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα και με τη βοήθεια του Θεού τα έργα άρχισαν τον Ιούνιο του 2015. Ο Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Απριλίου 1877) προγραμματίστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Στις 29 Απριλίου ο Ιερός Ναός του αγίου Λουκά παραδόθηκε στη δόξα και τη λατρεία του Τριαδικού Θεού και προς τιμήν του θεράποντός Του αγίου Λουκά του ιατρού, για τον αγιασμό, την παραμυθία, την ενίσχυση του λαού του Θεού.

Εκφράζουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Λουκά που μας καταξίωσε “τοιοῦτον ἔργον ἐπιτελέσαι”. Και παράλληλα εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους ευλαβεστάτους κτήτορες του Ιερού Ναού: Ιωάννη, Δημήτριο, Γεώργιο Σαουλίδη, αλλά και προς όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ