Αρχική » Παπάφειο ίδρυμα: Δικογραφία για απόκρυψη βιασμού ανηλίκου τροφίμου

Παπάφειο ίδρυμα: Δικογραφία για απόκρυψη βιασμού ανηλίκου τροφίμου

από kivotos

Σύμφωνα με δημοσίευμα δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», δίωξη κατά της διοίκησης του Παπαφείου Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη έχει ασκηθεί κατά παραγγελία της αντιεισαγγελέως Εφετών Ειρήνης Χρυσογιάννη, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης εγκληματία.

Η υπόθεση αφορά βιασμό ανηλίκου 7,5 ετών, τροφίμου του ιδρύματος, που έγινε από άλλο τρόφιμο, ηλικίας 13 ετών τον Μάρτιο του 2012. Ο 7χρονος κατήγγειλε το γεγονός αλλά πέρα από μια αναφορά από την κοινωνική λειτουργό δεν έγινε προσφυγή στην δικαιοσύνη από τις αρχές του ιδρύματος. Οι τελευταίες ζήτησαν δεκαπέντε μέρες αργότερα την απομάκρυνση του 13χρονου από το ίδρυμα, με έγγραφο που έστειλαν στην εισαγγελία Καστοριάς (καθώς από εκεί είχε εκδοθεί η εντολή φιλοξενίας του).

Δυστυχώς ο 13χρονος δύο μήνες αργότερα ξαναβίασε τον 7χρονο, οπότε τότε, έγινε η αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εισαγγελικές αρχές διαχώρισαν τη δικογραφία και ξεκίνησαν ξεχωριστές έρευνες για τις ευθύνες των διοικούντων του ιδρύματος, για την απόκρυψη του πρώτου περιστατικού.

Ανωμοτί καταθέσεις, έδωσαν ο διευθυντής του ιδρύματος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ως πρόεδρος που είναι.

 

Τι απαντά η Μητρόπολη

Για το θέμα η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου την οποία υπογράφει ο Μητροπολίτης Άνθιμος. Στην ανακοίνωση τονίζεται το έργο που προσφέρει το Παπάφειο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ αναφέρονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Στη συνέχεια διαβεβαιώνει πως θα επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις αν διαπιστωθεί “ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν”. Τέλος καλεί σε διακριτικό χειρισμό του θέματος λόγω ευαισθησίας του.

 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

“Το Παπάφειο τυγχάνει αναγνωρισμένο κοινωφελές ίδρυμα με μακρά προσφορά στον τόπο και ταυτοχρόνως ΝΠΔΔ. Το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπι­κοτήτων τους. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι, το Παπάφειο, όπως και άλλοι οργα­νωμένοι χώροι διαβίωσης ανηλίκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφα­λούς παραμονής τους υπό άριστες συνθήκες διαβίωσης, επιλέγονται από αρ­μόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές προκειμένου να απαιτηθεί φιλοξενία προσώπων, τελούντων υπό δυσχερείς καταστάσεις στο οικογενειακό και ευρύ­τερο περιβάλλον τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν εγκλιματίζονται πάντοτε στο πε­ριβάλλον του Ιδρύματος και η τριβή τους με τους λοιπούς τροφίμους δημιουρ­γεί δυσανεξίες και προβλήματα.

Το Παπάφειο, παρά τις ελλείψεις του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την φι­λοξενία προσώπων, τα οποία οι αρμόδιοι Εισαγγελείς μάς καλούν να περιθάλψωμε. Από εκεί και πέρα, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών, η οποία, όπως και κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, δεν επιτυγχάνει πάντοτε πλήρως ικανοποιη­τικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε όλως προσφάτως τα ΜΜΕ, το Ίδρυμά μας διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι­βληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Η αυτονόητη δε ευαισθησία του θέματος, φρο­νούμε ότι δεν  δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό.
Επισημαίνομε ωστόσο ότι, το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματος μας, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου μας.
Τέλος, αξιολογώντας την όλη υπόθεση νομίζομε ότι πρέπει να αφήσωμε την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη και να προστατέψωμε
 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος
Ο Μητροπολίτης
Θεσσαλονίκης Άνθιμος”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ