Αρχική » Διατήρηση συλλεκτικού ενδιαφέροντος για ορθόδοξες εικόνες

Διατήρηση συλλεκτικού ενδιαφέροντος για ορθόδοξες εικόνες

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

«Θερμό» διατηρείται το συλλεκτικό ενδιαφέρον για αντικείμενα και εικόνες από τον Ορθόδοξο κόσμο, βάσει των τελευταίων αναμετρήσεων στην κατηγορία. Ειδικότερα, σε ειδική δημοπρασία που διοργάνωσε στις 6 Ιουνίου ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο, οι πλειοδότες κυνήγησαν μια μοσχοβίτικη εικόνα Φαμπερζέ από ασήμι με θέμα την Αγία Αλεξάνδρα που βαστά τον Σταυρό της Ορθοδοξίας. Η ζήτηση οδήγησε την αξία της εικόνας από τις 15.000 στις 18.750 στερλίνες και τα έσοδα από την πώληση έχουν προοριστεί υπέρ των σκοπών του Μουσείου της Καλιφόρνιας.

Ακόμα, προς 2.250 στερλίνες πουλήθηκε ένας σταυρός του 19ου αιώνα, φτιαγμένος από μπρούντζο και σμάλτο, με διαστάσεις 38×15 εκ.

Οι έμποροι βυζαντινών εικόνων και Ορθόδοξων αντικειμένων γνωρίζουν πως τη μεγαλύτερη ζήτηση στους σταυρούς κατέχουν οι βυζαντινοί εκκλησιαστικοί.

Συχνά, στη μεταπώλησή τους η αρχική αξία παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, κυρίως όταν πρόκειται για ένα σπάνιο κομμάτι. Ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα είναι ο βυζαντινός σταυρός Αγίας Τράπεζας, 10ου-12ου αιώνα, με διαστάσεις 63,2×32,9 εκ., που είχε αλλάξει χέρια το 2007 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Φτιαγμένος από σφυρήλατο σίδερο, πάνω σε βάση από μαύρο πλέξιγκλας, από τις 15.000 στερλίνες που ήταν η αρχική του εκτίμηση, είχε πουληθεί προς 18.500. Στα ίδια επίπεδα είχε κινηθεί και ένας βυζαντινός σταυρός 8ου-9ου αιώνα από σίδερο και ασήμι, με διαστάσεις 5,1×15,2 εκ.

Το 2009, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, ένας βυζαντινός σταυρός από χρυσό, 5ου-7ου αιώνα, με αλυσίδα, προερχόμενος από τη συλλογή του M. Herzfelder, αγγίζει 25.000 στερλίνες, ξεπερνώντας την αρχική τιμή των 20.000 στερλινών.

Πιο πρόσφατα, το 2013, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, εμφανίστηκε προς πώληση ένας βυζαντινός επιστήθιος σταυρός 7ου-8ου αιώνα, με αλυσίδα, από χρυσό. Είχε αγγίξει 23.750 στερλίνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ