Στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιμόρφωσης για Ομογενείς εκπαιδευτικούς από τα Κοινοτικά Σχολεία της Αρχιεπισκοπής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το οποίο προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Ιουλίου 2017, συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου με την αποστολή των ομογενών.

Το πρόγραμμα αποτελεί προσφορά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στον Ελληνισμό της Ομογένειας και στοχεύει στο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν με συστηματικό τρόπο στους κανόνες λειτουργίας της ελληνικής γλώσσας και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης/ξένης.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων συμπληρώνεται με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, μουσεία και μοναστήρια της Κύπρου, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες μια βιωματική γνώση και εμπειρία από το νησί.

Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε την αποστολή των ομογενών εκπαιδευτικών, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρα Ευθυμιόπουλο, στην Κύπρο και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και έδωσε την ευχή του. Ακολούθως, ενημέρωσε τα μέλη της αποστολής για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου και στην πρόσφατη ίδρυση Θεολογικής Σχολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, ενώ τόνισε την ανάγκη για συσπείρωση του ελληνισμού στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να εκθειάσει την προσφορά του ελληνισμού της διασποράς και ιδιαιτέρως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και να στείλει τους θερμούς του χαιρετισμούς.

Εν συνεχεία, η δρ Αθηνά Μιχαηλιδου-Ευριπίδου, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη φιλοξενία του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και για τις ευχές του, ανέφερε τους άξονες του περιεχομένου του προγράμματος και τόνισε τη σημασία του, ως μέρους της δράσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ Ευθυμιόπουλος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Αρχιεπίσκοπο και μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και αναφέρθηκε στην προσφορά και των δύο εκκλησιών στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.