Αρχική » Ήπια ανάκαμψη στην αγορά των εικόνων

Ήπια ανάκαμψη στην αγορά των εικόνων

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Χαμόγελα έφεραν οι πρόσφατες πωλήσεις εικόνων και έργων με θρησκευτικά θέματα που κατέγραψε ο αθηναϊκός οίκος δημοπρασιών VergosAuctions, στην τελευταία αναμέτρηση του Ιουνίου. Γεγονός που ενθάρρυνε τους art dealers να συνεχίσουν να αναζητούν στην αγορά ευκαιρίες και καλής ποιότητας έργα, με στόχο να αλλάξουν χέρια το επερχόμενο φθινόπωρο.

Στις επιτυχίες της δημοπρασίας συγκαταλέγεται η εικόνα «Άγιοι Πέτρος και Παύλος» του Φώτη Κόντογλου. Πρόκειται για αυγοτέμπερα πάνω σε ξύλο (40×30 εκ.) υπογεγραμμένη και χρονολογημένη στο κάτω μέρος στη μέση «ΧΕΙΡ / ΦΩΤΙΟΥ/ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ/ 1959» και στο πλαίσιο «ΔΕΗΣΙΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΓΑΣ ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ – ΑΘΗΝΑΙ». Πουλήθηκε μέσα στις εκτιμώμενες τιμές (8.000-12.000 ευρώ) προς 9.440 ευρώ.

Ένα άλλο έργο του Κόντογλου, ο «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» (σχέδιο από μολύβι πάνω σε χαρτί, 32×28 εκ.), έπιασε τις προβλεπόμενες τιμές (4.000-6.000 ευρώ), κάνοντας τελική τιμή 4.720 ευρώ.

Στο ίδιο κλίμα, το έργο «Προφήτης Μωυσής» του Κόντογλου πουλήθηκε μέσα στις τιμές εκτίμησης (5.000-7.000 ευρώ). Πρόκειται για αραιωμένο μελάνι, κάρβουνο και λευκό χρώμα σε χαρτί (96×66 εκ.), το οποίο φέρει αφιέρωση «Στον αγαπητόν μου / Βάσον Σκαρλατίδην / ελάχιστον ενθύμιον / Φώτης Κόντογλου / Πρωτοχρονιά 1961». Το συγκεκριμένο έργο είχε, μάλιστα, εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας το 1978.

Οι ειδικοί παρατηρούν ανάκαμψη στην αγορά, σε σχέση με την καθίζηση που είχε υποστεί ο κλάδος προ διετίας. Θυμίζουμε πως η πορεία των ελληνικών εικόνων ήταν ιδιαίτερα ολισθηρή, καθώς όχι μόνο είχαν παγώσει οι συναλλαγές, αλλά αρκετές έμεναν απούλητες ή εμφανίζονταν προς πώληση σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών.

Μια από τις πιο χαμηλές τιμές τότε ήταν για την εικόνα που απεικονίζει την Παναγία και φέρει στα δύο κάτω άκρα ζωγραφισμένες εικόνες του Αγ. Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου. Ένα άλλο παράδειγμα των προ διετίας χαμηλών τάσεων ήταν η πώληση της εικόνας του Αγ. Νικολάου. Είχε πουληθεί προς 875 δολάρια (776 ευρώ), στην τρίτη προσπάθεια ιδιωτών και δημοπρατών. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο προσπάθειες, που αποδείχτηκαν άκαρπες, καθώς δεν κατάφερε να αγγίξει καμία από τις προβλεπόμενες τιμές εκτίμησης. Τον Οκτώβριο του 2014, η ίδια εικόνα είχε τεθεί προς πώληση με εκτίμηση 1.800 έως 2.500 δολάρια (1.600-2.200 ευρώ), ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς είχε εμφανιστεί σε δημοπρασία των Bonhams με τιμές πιο υψηλές: 2.500 έως 3.500 δολάρια (2.220-3.100 ευρώ).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ