Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού, που τελέσθηκε για την προστάτιδα και έφορο του Άργους Ορεστικού, Αγία Παρασκευή την αθληφόρο.

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Ναό της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας, το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στην Αγία Παρασκευή, η οποία αντέγραψε τη ζωή του Χριστού, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ μετέφερε μια πτυχή της ζωής της Αγίας Παρασκευής, όπως καταγράφεται από τον βιογράφο της. «Όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά στον αυτοκράτορα, κι εκείνος την ρώτησε ποιο είναι το όνομά της, εκείνη απάντησε, ονομάζομαι χριστιανή, και είμαι δούλη του Χριστού».

Γιατί όμως η Αγία Παρασκευή δεν είπε το όνομά της, αλλά έδωσε μονάχα την ιδιότητά της ως χριστιανή; Και συνέχισε ερμηνεύοντας την ιδιότητα του χριστιανού, την οποία φέρουμε όλοι μας, αφού βαπτιστήκαμε στην ιερά κολυμβήθρα.

Η λέξη χριστιανός, λοιπόν, σημαίνει προσανατολισμός. Και ο προσανατολισμός του χριστιανού, είναι το πρόσωπο του Χριστού. Κι ανέφερε το σημείο από την Ακολουθία της Βαπτίσεως, την ώρα της κατηχήσεως στον νάρθηκα, όπου ο Κατηχούμενος στρέφεται προς ανατολάς, και γίνεται η σύνταξίς του με τον Χριστό. Αυτή η πράξη σημαίνει ότι ο χριστιανός έχει προσανατολισμό και όραμα, την Αγία Τράπεζα, το ιερό θυσιαστήριο και το πρόσωπο του Κυρίου μας.

Χριστιανός σημαίνει, επίσης, και συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Και ποιος είναι αυτός ο τρόπος ζωής που μας έφερε ο ίδιος ο Χριστός; Είναι η αγάπη προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο. Έτσι έζησαν και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Στο πρόσωπο των άλλων έβλεπαν το πρόσωπο του Χριστού.

Και κατέληξε ο κ. Σεραφείμ ευχόμενος να αποκτήσουμε όλοι μας τον αληθινό τρόπο ζωής του χριστιανού και να αξιωθούμε κι εμείς, όπως οι Άγιοί μας, να δούμε το φως του Χριστού.