Αρχική » Αγγλία: Εκκλησίες ανοιχτές μόνο τα Χριστούγεννα

Αγγλία: Εκκλησίες ανοιχτές μόνο τα Χριστούγεννα

από kivotos

Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αγγλικανική Εκκλησία στην Βρετανία, με αποτέλεσμα να συζητούν το κλείσιμο (ουσιαστικά) μεγάλου αριθμού ναών, οι οποίοι θα λειτουργούν μόνο τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η μετατροπή αυτή των ιερών ναών σε… παρεκκλήσια ερημικά οφείλεται πέρα από το οικονομικό ζήτημα και στην σταδιακή απόσυρση των πιστών, οπότε πάρα πολλοί ναοί λειτουργούν χωρίς εκκλησίασμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Εκκλησία της Αγγλίας αυτή τη στιγμή καταγράφει 15.700 ναούς σε όλη τη χώρας με το συνολικό κόστος συντήρησης τους να φθάνει τα 157 εκατομμύρια λίρες (στοιχεία του 2013), δηλαδή περίπου 10.000 λίρες ανά ιερό ναό.

Την ίδια στιγμή ένας στους τέσσερις ναούς λειτουργεί με εβδομαδιαία προσέλευση 16 (και λιγότερων) πιστών, ενώ για τις επαρχιακές εκκλησίες αυτό το νούμερο πέφτει κάτω από το 10.

Μελέτη της ίδιας της Εκκλησίας διαπιστώνει έτσι την ανάγκη και αρκετοί ναοί να λειτουργούν μόνο τις γιορτές, αλλά και κάποιοι να κλείσουν, καθώς έτσι κι αλλιώς τα τελευταία 20 χρόνια κλείνουν 20 με 25 εκκλησίες το έτος.

Έλλειψη παρατηρείται και σε ιερείς καθώς η έκθεση διαπιστώνει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν κληρικοί πρόθυμοι να υπηρετήσουν σε μικρές αγροτικές κοινότητες, όπου θα έχουν την ευθύνη να λειτουργούν σε μεγάλο αριθμό τοπικών ναών αλλά με ελάχιστο εκκλησίασμα στον καθένα. Και βέβαια, το μικρό εκκλησίασμα σημαίνει ότι υπάρχει και έλλειψη επιτρόπων και γενικά λαϊκού προσωπικού που εθελοντικά θα συντηρήσει τη λειτουργία των ιερών ναών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ