Αρχική » Μνήμη εκτελεσθέντων της Κατοχής στη Μητρόπολη Κυδωνίας

Μνήμη εκτελεσθέντων της Κατοχής στη Μητρόπολη Κυδωνίας

από kivotos

Eκδηλώσεις μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκαν  την Κυριακή 30 Ιουλίου  στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου που διακονεί ο Πρωτ. Γεώργιος Φρατζεσκάκης, στον Πρασέ Κυδωνίας για τον ηρωικό ιερέα Εμμανουήλ Κουκουράκη ο οποίος συνελήφθη την 1η Αυγούστου του 1941 από τους Γερμανούς και μαζί με 12 συγχωριανούς του εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα στον Αλικιανό.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Δαμασκηνού και συμπροσευχούμενων του Πρωτοσυγκέλλου  Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. Γεωργίου Περάκη και πλειάδος Κληρικών της Μητροπόλεως Κυδωνίας. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε με  τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου η Ενορία Πρασέ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του κ. Δαμασκηνού, και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του π. Εμμανουήλ Κουκουράκη και της επιτυμβίου πλάκας με τα ονόματα των 12 εκτελεσθέντων.

Κατόπιν, σύντομο και ιστορικό χαιρετισμό απηύθυναν  ο Σεβασμιώτατος και ο Δήμαρχος Πλατανιά. Στη συνέχεια αναλυτική ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα της 1ης Αυγούστου έκανε ο οικείος εφημέριος π. Γεώργιος.

Ακολούθησαν ριζίτικα τραγούδια, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ