Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια οργανώνεται με συνεργασία της ελληνικής εταιρίας ΜΕΓΑ και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας Sani Sensitive και του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η εκστρατεία θα είναι πανελλαδική και θα εστιάσει στην υγεία της τρίτης ηλικίας αφού υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα.
Η εκστρατεία θα ταξιδέψει σε 25 πόλεις και νησιά της Ελλάδας, από ακριτικές περιοχές μέχρι μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους άνω των 60 ετών να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ μνήμης από ειδικευμένους επιστήμονες και να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα λάβουν χώρα ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με τη νόσο καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια προς το προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).
Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσας δήλωσε σχετικά: «Για όλους εμάς στην «Αποστολή» οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ώριμη ηλικία, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες. Κύριο μέλημά μας είναι να τους συμπαραστεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτή τη δύσκολη εποχή, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε συνεχώς δράσεις με διττό στόχο. Να βοηθήσουμε κατ αρχήν τα ίδια τα άτομα που αντιμετωπίζουν τη νόσο και επιπλέον να εκπαιδεύσουμε και να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που περιθάλπτουν τους ασθενείς με άνοια ώστε μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην φροντίδα που παρέχουν.»
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις περιοχές που θα επισκεφτεί η «Αποστολή»: Διδυμότειχο, Φλώρινα, Σύμη, Κως, Νίσυρος, Μαθράκι, Ερεικούσα, Οθωνοί, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, Τήλος, Μυτιλήνη, Κάσος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι κ.ά.
Η σημασία της ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου
Η ευαισθητοποίηση του κόσμου προκειμένου να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση είναι αποφασιστικής σημασίας, διότι τότε οι φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζουν τόσο οι δράσεις ευαισθητοποίησης μέσα από σεμινάρια, ομιλίες και συνέδρια όσο και ο νευροψυχολογικός έλεγχος (τεστ μνήμης, προσοχής, συγκέντρωσης, οπτικοχωρικών και εκτελεστικών λειτουργιών, κλίμακα διάθεσης), όπου με ακρίβεια μπορούν να διαγνωσθούν σε αρχικό ακόμα στάδιο διαταραχές των ανώτερων γνωσιακών λειτουργών και ο ασθενής άμεσα να τεθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα.
Στο «Καρέλλειο Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Alzheimer και Συναφών Παθήσεων» του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργεί ιατρείο μνήμης για πλήρη κλινικό νευροψυχολογικό έλεγχο των ασθενών προκειμένου να διαγιγνώσκεται η νόσος με βάση τα διεθνή διαγνωστικά κριτήρια, καθώς και Κέντρο Ημέρας και Μονάδα Μόνιμης και Βραχείας Φιλοξενίας όπου οι ασθενείς συμμετέχουν σε προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό τα οποία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική τους αγωγή αποτελούν την πλέον κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων της νόσου.