Σεμινάριο με συνολικά 15 μαθήματα θα διεξαχθεί από τα τέλη Νοεμβρίου με θέμα «Η Κατήχηση… Αλλιώς!». Εισηγητές θα είναι οι π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, δρ. Θεολογίας, τ. σχολικός σύμβουλος Θεολόγων και Αγγελική Καριώτογλου, δρ. Φιλοσοφικής Σχολής.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε:
- Aνθρώπους που είναι κοντά στην Εκκλησία, αλλά εξακολουθούν να έχουν ερωτήματα σε θέματα πίστης και λατρείας.
- Ανθρώπους που, χωρίς να έχουν σχέση με την εκκλησία, ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν βασικά σημεία της ορθόδοξης σκέψης και ζωής.
- Εκπαιδευτικούς θεολόγους, που θα ενδιαφέρονταν να δουν έναν άλλο τρόπο προσέγγισης των θεμάτων της διδασκαλίας τους.
- Κατηχητές, που θα ήθελαν να δουν τρόπους βιωματικής προσέγγισης θεμάτων λατρείας.
Το περιεχόμενο
Ο σύγχρονος πιστός επίσης δυσκολεύεται να καλύψει το κενό ανάμεσα στη θεωρητική πίστη και στην πραγμάτωσή της στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με τους εισηγητές το κενό αυτό, είναι έλλειψη λατρευτικής εμπειρίας, αφού η λατρεία είναι ο χώρος όπου αποκαλύπτεται η δογματική πίστη για να περάσει στη συνέχεια στην πράξη και να νοηματοδοτήσει τη ζωή των πιστών. Χρειάζεται λοιπόν να επιστρέψουμε στο όραμα εκείνο με το οποίο ζούσε από την αρχή της ύπαρξής της η Εκκλησία. Έτσι ο «επαναβαπτισμός» του πιστού, η συνειδητοποίηση δηλαδή της χάρης του βαπτίσματος, αλλά και η ανακάλυψή της, δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την λατρεία και τα μυστήρια της Εεκκλησίας μας.
Μέσα από τους σταθμούς του ημερήσιου, εβδομαδιαίου και ετήσιου εορτολογικού κύκλου της Εκκλησίας, με εργαλείο μια σημερινή θεολογική «ερμηνεία» της Θ. Λειτουργίας, των υπολοίπων Μυστηρίων και των εορτών της Εκκλησίας, μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να δει, να ακούσει και να ψηλαφίσει το Χριστό. Γιατί η λατρεία είναι ο «τόπος» όπου αποκαλύπτεται ο Θεός.
Στο σεμινάριο θα εξεταστούν κομβικά σημεία στον λειτουργικό ετήσιο κύκλο, καθώς και οι ακολουθίες που περιλαμβάνει το Μέγα Ευχολόγιο της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα θα παρέχονται πληροφορίες και σε πρακτικά θέματα, όπως η εναλλαγή των ήχων στην ψαλτική, τα αναγνώσματα των Κυριακών και των μεγάλων εορτών, αλλά και συνήθειες που συνοδεύουν συμβολικά τα μυστήρια και τις εορτές, καθώς και το ιστορικό και δογματικό-θεολογικό υπόβαθρο κάθε εορταστικού γεγονότος της εκκλησίας.
Λίγα λόγια για τους εισηγητές
Η Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου κατάγεται από το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε θεολογία στις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Mṻnster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε σε θέματα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Κλασσικό Αρσάκειο Λύκειο, του οποίου διετέλεσε υποδιευθύντρια.
Με τη διδακτορική της διατριβή με τον τίτλο « Αυθεντία και ελευθερία στο μάθημα των θρησκευτικών» (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009) έδωσε νέα ώθηση στην κατανόηση της θεμελίωσης του μαθήματος με βάση τη διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας και τα πορίσματα της επιστήμης της παιδαγωγικής. Έχει γράψει βοηθήματα για μια ορθότερη κατανόηση των σχολικών εγχειριδίων του Γυμνασίου και του Λυκείου και τα βιβλία «Το ομότιμον του άνδρα και της γυναίκας» (1984), «Ζωντανό Σχολείο» (1997) «Του Λόγου το αληθές» (2014) και ένα αριθμό άρθρων.
Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Mṻnster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε στην ιστορία των θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς. Στις 11 Ιανουαρίου 2015 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Έχει συγγράψει 13 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του «Ορθοδοξία και Ισλάμ» έχει τιμηθεί με το Α΄βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί».
Πληροφορίες
- Ημέρα διεξαγωγής: Δευτέρα, 7:00 – 9:00
- 1ο μάθημα-γνωριμία: 23 Nοεμβρίου
- 2ο μάθημα: 30 Νοεμβρίου
- 3ο μάθημα: 7 Δεκεμβρίου
- 4ο μάθημα: 21 Δεκεμβρίου
- Οι υπόλοιπες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με την καινούρια χρονιά
- Κόστος συμμετοχής :75 €
- Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής