Στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη Θρησκεία αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

"Δεν είναι για εμάς ένα θέμα το οποίο είναι πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε θα μπούμε στην κυβέρνηση, ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι θέμα δικό τους και αφορά τα δικά τους καθαρά τα μετερίζια. Για την Εκκλησία ήταν μία δήλωση η οποία μας ξάφνιασε δυσάρεστα. Διότι εάν το δούμε το πράγμα έτσι ακριβώς όπως έχει ειπωθεί, είναι σαν να θέλουμε να αρνηθούμε την παράδοση, τις ρίζες αυτού του λαού τον οποίον όλοι αγαπάμε, όλοι έχουμε την μεγάλη υπερηφάνεια να ανήκουμε σε αυτόν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ορθοδοξία είναι ένα κομμάτι το οποίο λείπει από την Ελλάδα" είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαβριήλ.

Στο ερώτημα εάν μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να περιμένουμε μία πιο σκληρή στάση της Εκκλησίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "δεν θα το έλεγα. Γενικότερα η στάση της Εκκλησίας μας δεν είναι για να ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι για να μπορεί να αποσοβεί τα πράγματα και να τα οδηγεί πάντοτε σε εκτόνωση. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος από εμάς να δώσουμε καμία συνέχεια... Για εμάς δεν είναι ιδεολογία, για μας είναι ιστορία, είναι πίστη, είναι παράδοση, είναι ρίζες κοινές, είναι αξίες οι οποίες χρειάζεται αυτήν τη στιγμή να υπάρξουν, χρειάζεται να διατηρηθούν για να μπορέσει να διατηρηθεί και η πατρίδα μας".

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση και αυτές οι δηλώσεις να αποτελούν προπομπό για τη συζήτηση του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας απάντησε "ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος στην πρόσφατη εισήγηση την οποία είχε κάνει στην Ιεραρχία την τακτική του Οκτωβρίου, το θέμα το είχε ανοίξει καταρχήν ο ίδιος και είχε πει ότι εμείς ως Εκκλησία δεν είμαστε ποτέ αντίθετοι στο να ξεκινήσει ένας διάλογος για το χωρισμό Εκκλησίας - Πολιτείας. Ζήτησε όμως διακομματική επιτροπή, δεν θα γίνει από την κυβέρνηση αυτό, θα γίνει από όλη τη Βουλή των Ελλήνων, διότι αφορά όλη την Ελλάδα... Μακάρι να ανοίξει και αύριο αυτός ο διάλογος διότι δεν έχουμε να χωρίσουμε αυτήν τη στιγμή κάτι... Αν θεωρούμε ότι η σχέση η οποία υπάρχει, η τυπική και η νομική με την Εκκλησία, αν αυτό είναι μία σχέση η οποία δημιουργεί πρόβλημα να τη συζητήσουμε και να δούμε τι ακριβώς καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και να το ερμηνεύσουμε και να το προσεγγίσουμε. Όμως, άλλη είναι η σχέση αυτή και άλλη η σχέση ενός λαού, δεν μπορούμε να χωρίσουμε αυτήν τη στιγμή την ταυτότητα του Έλληνα".