Αρχική » Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρο της Κύπρου

Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρο της Κύπρου

από kivotos

Την μεγάλη ευχή να εκπληρωθεί το όνειρό του και να επιλυθεί επί των ημερών του το πρόβλημα της Κύπρου, ευχήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, που τον υποδέχτηκε θερμά το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ευχόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο «ό,τι καλύτερο στο έργο επιτελείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής», ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο ότι «είναι καλά γνωστό το πόσο ισχυροί και αδελφικοί είναι οι δεσμοί σας με την Κύπρο. Και από την πλευρά μας, οτιδήποτε χρειάζεται και απαιτείται, όπως την ανέγερση ενός Κέντρου για τους Αποδήμους της Αφρικής, αυτό θα το δω με τον Επίτροπο Προεδρίας, και θα δούμε πώς με αποτελεσματικότητα θα ανταποκριθούμε στο αίτημά σας».

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου και Παλαίφατου Πατριαρχείου τόνισε χαρακτηριστικά:

«Φίλε μου Πρόεδρε, θέλω να ανοίξω την κρητική καρδιά μου, και να σας πω ένα μεγάλο – μεγάλο ευχαριστώ. Κάθε φορά που χτυπώ την πόρτα σας, δεν αισθάνομαι μόνο ότι επισκέπτομαι ένα Αρχηγό κράτους, αλλά ένα φίλο – και το αισθάνομαι αυτό, που με ακούει με πολύ αγάπη. Και θέλω πριν αναχωρήσω για το Πατριαρχείο, για την ιεραποστολή – με ονόμασαν ο Πατριάρχης των φτωχών ανθρώπων – να σας ευχηθώ να έχετε όλα τα καλά, στην οικογένειά σας, στην προσπάθειά σας τη μεγάλη – γιατί γράφετε ιστορία. Αυτό να ξέρετε!»

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος έδωσε μεγάλη σημασία στη στενή και αδελφική φιλία του Κυπρίου Προέδρου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι «αυτη η φιλία που σας συνδέει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, θα με βοηθήσει πάρα πολύ στην πορεία μου, μία πορεία γεμάτη από ανθρωπιά, μία πορεία συμφιλίωσης των λαών».

Εξάλλου, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση προς την Κύπρο, τον Πρόεδρο και τον Επίτροπο Προεδρίας για θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία ενός κέντρου για τους Αποδήμους στο Γέρι της Λευκωσίας, «για να έρχονται οι Απόδημοι Κύπριοι από την Αφρική, και να ξέρουν ότι η πατρίδα τους, στην οποία προσέφεραν τόσα πολλά, δεν τους ξεχνάει ποτέ! Γι’ αυτό, Πρόεδρέ μου, σας ευχαριστώ εσάς που μού δώσατε αυτό το κομμάτι γης, την αγάπη σας, καθώς επίσης ευχαριστώ και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, που μού παραχώρησε τον Άγιο Σάββα στην παλαιά Λευκωσία, καθώς μού έδωσε θυσιαστήριο. Ευχαριστούμε τον Θεό. Και το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ένα μεγάλο – μεγάλο ευχαριστώ. Να ζεις Πρόεδρέ μου ευτυχισμένος. Και αυτή είναι η ευχή μου: Να δεις το όνειρό σου επί των ημερών σου να επιλυθεί το πρόβλημα της Κύπρου. Και να έχετε πάντοτε υγεία και χαρά από όλη μου την καρδιά. Ευχαριστώ!»

Και οι αποκλειστικές δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της συνάντησης, ολοκληρώθηκαν με τα παρακάτω λόγια του Κυπρίου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο:

«Εγώ σας ευχαριστώ θερμότατα που με τιμάτε με τη φιλία σας και τα καλά σας λόγια. Αλλά, το πιο σημαντικό για μένα είναι αυτό το αίσθημα αδελφικής φιλίας, που έχουμε αναπτύξει. Και πολύ ορθά επισημάνατε ότι δεν είναι θέμα Προέδρου και Πατριάρχη σε επίπεδο πρωτοκόλλου, αλλά είναι μάι γνήσια έκφραση της αγάπης και του αλληλοσεβασμού που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον. Μα είστε πάντα καλά».

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε μία ειδική ιστορική έκδοση για το Παλαίφατο Πατριαρχείο προς τον Κύπριο Πρόεδρο, που μόλις εκδόθηκε, τονίζοντας ότι είναι πρώτος που την παραλαμβάνει στα χέρια του. Και ο Πρόεδρος του ανταπέδωσε με ένα αναμνηστικό δώρο της Κυπριακής Προεδρίας.

Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος προέβη και σε δηλώσεις ενώπιον των κυπριακών μέσων, λίγο πριν αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, τονίζοντας ότι η επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο έχει αφορμή δύο γεγονότα: το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων (που αποτελούν όπως είπε το 80% των Αποδήμων στην Αφρική) και «τη συνάντηση νέων από τη Μέση Ανατολή, από το Λίβανο, από τη Συρία, όπου μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου έχουμε την περίοδο των κατασκηνώσεων, για να δούμε τα παιδιά μας, της Μέσης Ανατολής, που αποτελούνε το μέλλον της κάθε χώρας».

Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατέληξε: «Θέλω να πω ότι στο έργο μου, που η παρουσία του Πατριαρχείο είναι δύο χιλιάδες χρόνια στην Αίγυπτο, είναι στο ζενίθ οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Έτσι λοιπόν πριν από την τριμερή συνάντηση των Προέδρων τον ερχόμενο Νοέμβριο, ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ το πόσο με βοηθάει στην παρουσία μου στο χώρο της Αιγύπτου, οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουνε μεταξύ της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδος, πράγμα το οποίο θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Εύχομαι στον κυπριακό λαό υγεία και χαρά και ένα μεγάλο ευχαριστώ, που στο δικό μου ιεραποστολικό έργο είστε πάντα η παρηγοριά μου και η βοήθειά μου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ