Αρχική » Επίσκεψη Πούτιν στο Καζακστάν: Κεραυνοί κατά των τζιχαντιστών και θρησκευτικοί συμβολισμοί

Επίσκεψη Πούτιν στο Καζακστάν: Κεραυνοί κατά των τζιχαντιστών και θρησκευτικοί συμβολισμοί

από kivotos

Πολλές ειδήσεις έβγαλε η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καζακστάν τις 2 προηγούμενες μέρες. Πέρα από ζητήματα διεθνούς συνεργασίας, ο Πούτιν τόνισε την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες της περιφέρειας από τους τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν. Μάλιστα υπερασπιζόμενος την στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, είπε πως αυτή τη στιγμή 5 με 7 χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέρχονται από τη Ρωσία και τις τέως σοβιετικές δημοκρατίες, άρα «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να εφαρμόσουν αργότερα στο εσωτερικό των χωρών μας την εμπειρία που αποκτούν σήμερα στη Συρία».

Αν συνυπολογίσουμε και την ένθερμη στήριξη της Ρωσικής Εκκλησίας στις ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, είναι μάλλον φανερό πως η Ρωσία επιδιώκει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στην θερμή ζώνη Καυκάσου και κεντρικής Ασίας, αλλά και να προβληθεί ως υπερασπιστής των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, που αυτή την στιγμή καταδιώκονται ανηλεώς από τους φανατικούς ισλαμιστές.

Ένα στιγμιότυπο της επίσκεψης Πούτιν στη Αστάνα (την πρωτεύουσα του Καζακστάν) ήταν και το σύντομο πέρασμα του από τον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Αστάνα Αλέξανδρος και ο αρχιμανδρίτης Σέργιος Καραμούσεφ.

Ο Πούτιν άναψε κερί, προσκύνησε λείψανο του Αγίου Ανδρέα και είχε μια σύντομη συνομιλία με τους αρχιερείς. Στη χώρα η Ορθοδοξία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία με περίπου 23% του πληθυσμού (το 70% είναι μουσουλμάνοι) και έχει σημαντικό ρόλο. Όσο για τον καθεδρικό ναό, αυτός εντυπωσιάζει με το μέγεθος του καθώς φθάνει τα 68 μέτρα ύψος και μπορεί να δεχθεί 4.000 πιστούς, μια κατασκευή που ακολουθεί την τάση κτιριακού «γιγαντισμού» που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στην Αστάνα, η οποία φιλοδοξεί ως πόλη να γίνει το εμπορικό, πολιτιστικό αλλά και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ