«Η Λειτουργία στον Αγιο Μάμα θα μπορούσε να γίνει μετά τις 5 Σεπτεμβρίου» είπε σε δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ο «γενικός διευθυντής» του «υπουργείου εξωτερικών των κατεχομένων», Κεμάλ Κιοπρουλού, μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η παρεμπόδιση από τις κατοχικές αρχές στην πραγματοποίηση των Ακολουθιών του Εσπερινού και των Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κιοπρουλού ανέφερε ότι «λόγω της χρονικής σύμπτωσης της εορτής του Αγίου Μάμα με την Γιορτή των Θυσίων και για λόγους ασφαλείας προτείναμε όπως η λειτουργία στην εκκλησία της Μόρφου γίνει την ερχόμενη εβδομάδα».

Όπως γράφει η εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση της Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ο Κιοπρουλού είπε ότι λόγω της σύμπτωσης με το Κουρμπάν Μπαϊράμ, δεν θα ήταν εύκολο να ληφθούν επαρκή μέτρα ασφάλειας καθώς πολλοί θα είναι με άδεια αυτή την εβδομάδα της θρησκευτικής γιορτής, και η Λειτουργία θα μπορούσε να γίνει μετά τις 5 Σεπτεμβρίου που τελειώνει η Γιορτή των Θυσιών.

 

Λύπη Κασουλίδη για απαγόρευση Λειτουργίας

Στο μεταξύ τη λύπη του για την απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς της τέλεσης Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Ερωτηθείς για το θέμα, ύστερα από συνάντηση με τον Δανό ομόλογό του 'Αντερς Σάμουελσεν, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι λυπηρό γιατί για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, το κατοχικό καθεστώς προχώρησε σε αυτή την απόφαση, η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε στο κλίμα της σημερινής εποχής όπου προσκυνήματα αυτής της μορφής είναι αμοιβαία».

«Και εύχομαι ότι η εξήγηση που θα δοθεί, θα μπορέσει στο μέλλον να μην είναι τόσο απαγορευτική για τέτοια προσκυνήματα», ανέφερε.

 

Αντιδράσεις κομμάτων

Απαράδεκτη η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει την μετάβαση πιστών στον Ναό του Αγίου Μάμα στην Μόρφου αναφέρει σε ανακοίνωση το ΔΗΣΥ.

Για πρώτη φορά, μετά από 14 χρόνια, το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε την προσέλευση πιστών στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου για την τέλεση του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας.

Είναι λυπηρό εν έτει 2017 το κατοχικό καθεστώς να βρίσκει προσκόμματα και αφορμές και να απαγορεύει σε πολίτες την άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, προστίθεται στην να ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Το ΔΗΣΥ καλεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, να επιδείξει την αναγκαία βούληση και αποφασιστικότητα ώστε να αποφεύγονται τέτοιες αποφάσεις, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την παγίωση και μεγέθυνση της απόστασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωση καταγγέλει την προκλητική άρνηση για λειτουργία στον Άγιο Μάμα «Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την τέλεση της καθιερωμένης πλέον λειτουργίας στον Ι.Ν. του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου πρέπει να τύχει της άμεσης καταγγελίας από την Κυπριακή Δημοκρατία» τονίζει.

Τέτοιες κινήσεις, αναφέρει ότι ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθούν, μας οδηγούν σε πισωγύρισμα, για το οποίο πρέπει να καταγγελθεί άμεσα το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία.

Το Κίνημα σημειώνει επίσης ότι η απαγόρευση της λειτουργίας στον Αγ. Μάμα αποτελεί και παραβίαση της συμφωνίας Χριστόφια - Ταλάτ για το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη και της τροφοδοσίας του κατοχικού στρατού στο θύλακα των Κοκκίνων.

Τίθεται ακόμα όπως προσθέτει θέμα αν είναι πλέον σωστό να επιτρέπεται η διέλευση τρεις φορές την εβδομάδα μέσα από τον Κάτω Πύργο λεωφορείων που μεταφέρουν «επισκέπτες» για ανθρωπιστικούς λόγους στα Κόκκινα και κλειστών φορτηγών με προμήθειες.

Υποτίθεται ότι αυτή η διευθέτηση έγινε ως αντάλλαγμα της μετάβασης των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της Τηλλυρίας στον Αγ. Μάμα χωρίς διατυπώσεις.