Αρχική » Η Ιεραρχία αποφασίζει για τη διαδοχή σε Καβάλα, Παραμυθιά, Μετέωρα

Η Ιεραρχία αποφασίζει για τη διαδοχή σε Καβάλα, Παραμυθιά, Μετέωρα

από kivotos

Τον Οκτώβριο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα επιλέξει τους νέους μητροπολίτες Καβάλας και Σταγών. Όπως όλα δείχνουν, οι ιεράρχες θα κληθούν να αποφασίσουν και για την εκλογή νέου μητροπολίτη για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, στη θέση του κ. Τίτου, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους δέκα και αναμένεται να προστεθούν και άλλοι, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές κινήσεις για τον επηρεασμό των μητροπολιτών. Η «ΚτΟ» δεν θα μπει στον πειρασμό της ονοματολογίας, αν και είναι σε όλους γνωστοί οι ενδιαφερόμενοι για τις τρεις θέσεις.

Οι προθέσεις όλων θα ξεκαθαρίσουν τον ερχόμενο μήνα, με τουλάχιστον έξι αρχιερείς να παρεμβαίνουν υπέρ συγκεκριμένων αρχιμανδριτών. Εκτός των αρχιερέων, έντονο είναι το ενδιαφέρον πολλών πολιτικών, αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι -όπως συμβαίνει πάντα- επιθυμούν την εκλογή προσώπων που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις-κλειδιά των κενών Μητροπόλεων. Ήδη στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής φτάνουν διάφορα μηνύματα, ενώ έχουν κατατεθεί αιτήματα για συναντήσεις με τον κ. Ιερώνυμο αλλά και επιστολές.

Στο τέλος, βεβαίως, η Ιεραρχία θα επιλέξει τους ανθρώπους που εκτιμά ότι είναι οι καταλληλότεροι, αλλά έως τότε θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολλά.

Το βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στη Μητρόπολη Καβάλας, όπου ο μακαριστός Προκόπιος είχε αναπτύξει σημαντικό έργο. Ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και για τη Μητρόπολη Παραμυθίας λόγω της ιστορίας αλλά και της γεωγραφικής της θέσης. Για τα Μετέωρα η κατάσταση μοιάζει πιο απλή.

 

Η Μητρόπολη Καβάλας 

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου έχει έδρα την Καβάλα και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και τη νήσο Θάσο.

Η ιστορία της ξεκινά με την άφιξη του Αποστόλου Παύλου και των συνεργατών του, Σίλα, Τιμοθέου και Λουκά, στη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και με την ίδρυση της Εκκλησίας στους Φιλίππους το 50 μ.Χ., η οποία ήταν η πρώτη επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στη Μητρόπολη αυτή υπηρέτησε ο Χρυσόστομος Σμύρνης, ενώ ο κλήρος της περιοχής δοκιμάστηκε κατά τη βουλγαρική κατοχή.

Μητρόπολη Παραμυθίας

Η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας είναι μία από τις νεότερες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην εκκλησιαστική περιφέρειά της υπάγεται όλος ο Νομός Θεσπρωτίας, καθώς και η περιοχή της Πάργας του Νομού Πρέβεζας.

Το 1895, η υφιστάμενη μέχρι τότε Επισκοπή Βουθρωτού και Γλυκέος, που υπαγόταν στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, ανυψώθηκε σε Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Άνθιμο Ζ’. Το όνομα της μητρόπολης δόθηκε από την ιστορική Μονή Παναγίας της Παραμυθίας. Το όνομα «Φιλιατών και Γηρομερίου» το έλαβε μετά τη συγχώνευση της φερώνυμης, βραχύβιας μητρόπολης, που δημιουργήθηκε την περίοδο 1924-1929.

Μητρόπολη Σταγών

Η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων λειτουργεί με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως μόνιμη από το 2015 (ως προσωρινή από το 1991). Έδρα της είναι η Καλαμπάκα και περιλαμβάνει τον ομώνυμο δήμο. Χρέη τοποτηρητού εκτελεί, από τον Μάρτιο του 2017, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, έπειτα από την κοίμηση του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ. Ο Σεραφείμ ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Ιεράς Μητρόπολης, από την ίδρυσή της, το 1991, και εκείνος που συνέβαλε αποφασιστικά στη μονιμοποίησή της, τον Οκτώβριο του 2015, με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ