Αρχική » Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ξανά ο Ναός Αγίας Τριάδος στην Μπέιρα

Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ξανά ο Ναός Αγίας Τριάδος στην Μπέιρα

από kivotos

Επιμέλεια: Λίτσα Ι. Χατζηφώτη

 

Επιστολή-ενημέρωση στην Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο έστειλε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης αναφέροντας του για τα γεγονότα στην περιοχή του, που αφορούν τον ιερό ναό στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Λουσάκα, 6 Αυγούστου 2017

Μακαριώτατε,

με υιική αγάπη, βαθύτατο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, φιλώ το χέρι Σας. Επικοινωνώ μαζί σας, για να Σας ενημερώσω περί των πεπραγμένων στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης.

Α. Σύμφωνα με την Σεπτή Εντολή Σας και τις οδηγίες Σας, κατά τον Μάιο τρέχοντος έτους, μεταβήκαμε στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης, μαζί με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μαλάουι, π. Ερμόλαο Ιατρού και, με την πολυτιμότατη παρουσία και βοήθεια της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου μας κας Μαρίνας Τσιχλάκη, η οποία τώρα, όπως άλλωστε πάντοτε, συμπαραστέκεται και στηρίζει με όλα τα μέσα και με προσωπικές θυσίες την Εκκλησία μας. Διαπιστώσαμε πως η κατάσταση εκεί ήταν αθλιέστατη! Η κυρία Τσιχλάκη μάς υποσχέθηκε πως, γι’ ακόμα μια φορά, θα αναλάβει εξ ιδίων εξόδων την ανακαίνιση του Ιερού Ναού και του Πρεσβυτερίου. Μακαριώτατε, είμαστε βαθύτατα υποχρεωμένοι στο πρόσωπό της, διότι ό,τι ζητήσαμε ουδέποτε μας αρνήθηκε και την ευχαριστούμε θερμά.
Αμέσως συναντηθήκαμε με τους καταληψίες της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου. Καταφέραμε να αποχωρήσουν από τον χώρο και να τελειώσει το ζήτημα της κατάληψης εκ μέρους των. Αλλάξαμε τις κλειδαριές των κτιρίων και σηκώσαμε στον ιστό τη σημαία του Πατριαρχείου μας, για να κάνουμε σε όλους γνωστή την παρουσία μας εκεί. Ευθύς, εγκαταστήσαμε ως νέον ιερέα στην Αγία Τριάδα, τον έμπειρο Μαλαουϊανό κληρικό π. Νεκτάριο Justin, πρώτον χειροτονημένο κληρικό του Μαλάουι, με λαμπρές σπουδές σε Κένυα και Αλεξάνδρεια και ορθόδοξο ήθος. 

Επρόκειτο για ιστορική στιγμή! Έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την έναρξη της ιεραποστολής στην Μπέιρα. Εδώ και τρεις μήνες, ο π. Νεκτάριος χτυπά καθημερινά την καμπάνα και τελεί όλες τις Ιερές Ακολουθίες του νυχθημέρου (Όρθρος, Εσπερινός, Θεία Λειτουργία και Παράκληση στην Παναγία), με αποτέλεσμα να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι επισκέπτονται τον Ναό, που είναι ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, με ορθόδοξα έντυπα στα πορτογαλικά κατηχεί και διδάσκει αρκετούς ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την Ορθοδοξία.

Πολύ σημαντικό είναι πως, μαζί με την κατήχηση, διοργανώνει μικρά γεύματα, για να συμπαρασταθεί στους δυστυχείς ανθρώπους. Είμαι βέβαιος, θα το διαπιστώσετε άλλωστε και Σεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πως στη Μπέιρα θα επιτελεσθεί ένα θαύμα! Θα αναστηθεί εκ της τέφρας της η ιστορική Εκκλησία μας και η ιεραποστολή. Δοξάζουμε το όνομα του Θεού και ευχαριστούμε τη Μακαριότητά Σας για τις σπουδαίες αυτές στιγμές που ξεκίνησαν στην Μπέιρα. Παρακολουθώ στενότατα, μαζί με τον π. Ερμόλαο, το έργο εκεί, δίδοντας τις απαραίτητες οδηγίες στον Εφημέριο για την πρόοδό του.

Β. Με την άδειά Σας, κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Ρώμη, στις 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο των Εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, μετέφερα και ανέγνωσα το μήνυμά Σας εντός του Ιταλικού Κοινοβουλίου, στην επίσημη έναρξη της Γενικής Συνέλευσης. Στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας μου επισκέφθηκα την έδρα του Δ.Σ του Ιδρύματος Αγίου Αιγιδίου στη Ρώμη, συναντήθηκα με τον Πρόεδρό του και του εξέθεσα την κατάσταση κατάληψης στην Μπέιρα. Με διαβεβαίωσε πως δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον, δεν έχουν πλέον καμιά αξίωση στην Μπέιρα, και προσβλέπει στη συνεργασία μας.

Μακαριώτατε,

με πλημμυρίζουν συναισθήματα χαράς, βαθύτατης ικανοποίησης και ισόβιας ευγνωμοσύνης προς το Τίμιο πρόσωπό Σας για την ευκαιρία που μου δώσατε, να εργασθώ για την επίλυση του χρονίζοντος αυτού θέματος που γνωρίζω πόσο σας απασχολούσε. Η αίσια έκβαση της υπόθεσης στην ιστορική Εκκλησία της Μπέιρα, την οποία γνωρίζω πως αγαπήσατε και αγαπάτε όσο λίγες σε όλη την Αφρική, πιστεύω πως θα Σας χαροποιήσει, διότι ξεκίνησε να μεταλαμπαδεύεται το Φως του Χριστού στην εσχατιά αυτή της αφρικανικής ηπείρου. Θα σας ενημερώσω σύντομα για την έκβαση των εργασιών που ξεκίνησαν ήδη, με τη συμβολή της κας Τσιχλάκη, στέλνοντάς Σας λεπτομερές φωτογραφικό υλικό.

Κατασπαζόμενος την Τιμία Δεξιά Σας και εκζητώντας την ευλογία Σας, μετά βαθυτάτου σεβασμού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ