Αρχική » Το Γενέθλιο της Θεοτόκου γιορτάστηκε στην “Παναγούδα” της Θεσσαλονίκης

Το Γενέθλιο της Θεοτόκου γιορτάστηκε στην “Παναγούδα” της Θεσσαλονίκης

από kivotos

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εωρτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στον ομώνυμο ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης που είναι και γνωστός στους Θεσσαλονικείς και ως “Παναγούδα”. Ο ιερός Ναός ευρίσκεται στην περιοχή Καμάρα της πόλεως και η ανέγερση της πραγματοποιήθηκε το 1818. Εντός του Ναού φυλάσσεται και η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.

Την παραμονή της εορτήςετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αρχιμ. Στεφάνου Τόλιου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης, αρχιμ. Ιακώβου Αθανασίου, κληρικών και διακόνων και πλήθους ευσεβών χριστιανών οι οποίοι προσήλθαν στον Ιερό Ναό από νωρίς για να συμμετάσχουν και προσευχηθούν στην Ιερά Ακολουθία αλλά και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της επικαλουμένης Γοργοϋπηκόου.

Στον Εσπερινό προσήλθαν επίσης εκπρόσωποι των δύο κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του Στρατού και της Αεροπορίας, όπως επίσης και ο τ. Υπουργός Προεδρίας και Δήμαρχος των Θεσσαλονικέων κ. Κούβελας Σωτήριος αλλά και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Μιλτιάδης.

Ο Παναγιώτατος ωμίλησε για το νόημα της Θεομητορικής Εορτής και το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου το οποίο και επέλεξε ο Άγιος Τριαδικός Θεός να δεχθή μέσα της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ο οποίος ήλθε στον κόσμο για την σωτηρία όλων μας. Αυτό και μόνο το γεγονός μας συνδέει ιδιαίτερα με το πρόσωπο της Παναγίας μας, η οποία εγέννησε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, και προς την οποία οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Ο Παναγιώτατος στο τέλος του Εσπερινού συνεχάρη τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές για την άρτια προετοιμασία της Πανηγύρεως και ιδιαίτερα τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού αρχιμ. Αμβρόσιο Ματσά, ο οποίος με την ευλογία του Παναγιωτάτου δημιούργησε κοινωνικό παντοπωλείο για τους αδελφούς μας.

Στον Όρθρο και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής προεξήρχε και ιερούργησε ο Θεφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος με την ευγλωττία του, στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας, το μεγάλο γεγονός της παρουσίας της στον κόσμο η οποία θα έφερνε στον κόσμο ενσαρκωμένο τον Υιό και Λόγο του αληθινού Θεού, τον οποίο πιστεύουμε.

Πριν της απολύσεως ο Θεοφιλέστατος, ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιώτατο για την ευγενή πρόσκληση για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ιστορικό ναό του κέντρου της Θεσσαλονίκης αλλά και την τέλεση του αγιασμού των εγκαινίων του κοινωνικού παντοπωλείου “Ο Άγιος Βασίλειος” της ενορίας.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, τελέσθηκε η Λιτανεία της Ιεράς εικόνος, η ακολουθία του μεθέορτιου Εσπερινού, το Ιερό Ευχέλαιο και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά συγκροτήματα από το Ασβεστοχώρι και το Κιλκίς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ