Αρχική » Δείπνο Προκαθημένων με εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Δείπνο Προκαθημένων με εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

από kivotos

Ιεράρχες από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν, σήμερα και αύριο, στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, για τον συντονισμό των προσπαθειών προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.

Στη Διεθνή Διάσκεψη, συμμετέχουν εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, (κ.κ. Θεόδωρος, Ιωάννης και Θεόφιλος), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Περγάμου και Γαλλίας (κ.κ. Ιερώνυμος, Χρυσόστομος, Αναστάσιος, Δημήτριος, Σωτήριος Ιωάννης και Εμμανουήλ), ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Μητροπολίτης κ.κ. Ιλαρίων, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας (κ.κ. Αράμ, Παύλος, Νικόδημος).

Παρόντες θα είναι και υψηλόβαθμοι προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ. Θα πάρουν μέρος, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

«Ο σύγχρονος κόσμος μάς καλεί και εσάς ως Εκκλησία και εμάς ως Κοινοβούλια να του εξασφαλίσουμε μια ζωή δίκαιη και ειρηνική» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο δείπνο που παρέθεσε την Κυριακή, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) προς τιμή των προκαθήμενων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των άλλων Εκκλησιών καθώς και των μελών της.

Τα μέλη της ΔΣΟ συναντήθηκαν για την καθιερωμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της, που διεξήχθη συνδυαστικά με την Διάσκεψη επίσης στην Αθήνα, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλή με αντικείμενο αφενός τον απολογισμό της 22ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στη Βιέννη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά κυρίως τον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων.

Κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής, η Διεθνής Γραμματεία, οι πρόεδροι και οι εισηγητές των 11 επιτροπών της ΔΣΟ, 21 συνολικά σύνεδροι από 10 χώρες – Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Αρμενία, Γεωργία, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Παλαιστίνη, Σερβία και Σουηδία- έθεσαν τους επόμενους στόχους και τη δράση του σημαντικού αυτού διακοινοβουλευτικού οργάνου της Ορθοδοξίας που περιλαμβάνει συνέδρια, συνεργασίες, πρωτοβουλίες στήριξης και σημαντικές συναντήσεις, όπως αυτή με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

«Ως αμιγώς πολιτική οργάνωση» όπως τόνισε ο κ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ ΜΠΕ «υπερασπιζόμαστε το κύρος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη της γης και τα δικαίωμα του σε αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση. Υπερασπιζόμαστε, ακόμη, τις αρχές και τις αξίες του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, συμβάλλοντας κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας στην ανάδειξή τους, στη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του ρόλου τους στον σύγχρονο κόσμο».

Η ΔΟΣ, όπως σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, «αποφάσισε να αναλάβει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ώστε να αναδείξει το θέμα της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι λαοί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω των συνεχιζόμενων καταστροφικών πολέμων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΣΟ Σεργκέι Ποπόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ορθοδοξία σήμερα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο. Σημαντικό ζήτημα, όπως είπε, είναι η προστασία των αξιών του Χριστιανισμού. Ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία της Διεθνούς Διάσκεψης, επισημαίνοντας ότι είναι μία πολύ σημαντική κίνηση για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος τόνισε ότι «ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ανθρώπου μαθαίνουμε και -για να υιοθετήσω μία εικόνα τόσο ζωντανή στο μυαλό μας με χιλιάδες πρόσφυγες να φεύγουν από τια πατρογονικές τους εστίες και να έρχονται εδώ μαζικά- για πρώτη φορά αναγνωρίζουμε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».

 



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ