Αρχική » Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητου

Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητου

από kivotos

Στον κατάμεστο από πιστούς Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, τελέστηκε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, με την δέουσα λαμπρότητα η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεοκλήτου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντος  πλειάδας Αρχιερέων.

Με συγκίνηση που διαγράφονταν έντονα στο πρόσωπο του ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος στον χειροτονητήριο λόγο του ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τον κλήρο και λαό της Μεσσηνίας, το Μητροπολίτη Μεσσηνίας και τον Αρχιεπίσκοπο για την ειλικρινή αγάπη τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη τόνισε πως «πορεύεσαι σήμερα με την χάρη του Θεού να ποιμάνεις μια ιερά Μητρόπολη με μεγάλη προσφορά στη ζωή της Εκκλησίας του Έθνους».

Μίλησε για τις δυσκολίες της εποχής υπογραμμίζοντας πως «η Εκκλησία δεν θέλει εξουσία. Το έχουμε πει πολλές φορές. Δε μας ενδιαφέρει η εξουσία. Δεν έχουμε δικαίωμα από τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας να κάνουμε τέτοιες σκέψεις. Ο Κύριος μας είπε ότι δεν ήρθα για να με διακονούν, αλλά για να υπηρετώ».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις επιρροές και στην επίδραση της Δύσης στην Ορθοδοξία και στην παράδοση, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση και αναρωτήθηκε αν μπορούμε να φέρουμε σε κοινή πορεία τα δύο ρεύματα, ώστε να συμβιβαστούν.

Σημείωσε, ακόμη, ότι είναι διαφορετικό το πρόσωπο από το άτομο τονίζοντας πως «άτομο σημαίνει ότι στοιβάζω τον έναν πάνω στον άλλο, ενώ πρόσωπο είναι αυτός που έχει ελευθερία». Μίλησε για την ενότητα που υπάρχει στην Ιεραρχία, η οποία διακονεί τον λαό συμπληρώνοντας ότι «πολλές οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα αλλά αλίμονο σε τέτοια εποχή, οι μικρότητες και οι υπονομεύσεις να μην μας αφήνουν να απλώσουμε τα φτερά μας, όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε μια εποχή δύσκολη για όλους τους ανθρώπους».

Έκανε λόγο, επίσης, για την προσφορά της Εκκλησίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη να διακονεί με αγάπη προς κάθε άνθρωπο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ