Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κέντρου Ειδικής Μέριμνας για τη Μητέρα και το Παιδί της Κιβωτού του Κόσμου, στον Κολωνό, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Σήμερα, είναι πολύ μεγάλη και σπουδαία ημέρα για την Κιβωτό του Κόσμου, διότι ουσιαστικά εγκαινιάζουμε το Κέντρο Σωτηρίας Μάνας και Παιδιού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πάτερ Αντώνιος, ιδρυτής της ΚτΚ, το 1998 στην Αθήνα.

Πανελλαδικά δεν υπάρχει κέντρο φροντίδας για ανήλικες έως 22 ετών. Επιπλέον, το ανήλικο της ηλικίας δεν τους επέτρεπε να ζουν μαζί και αναγκαστικά χωρίζονταν.

«Γινόμαστε το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, μια προσομοίωση της οικογένειας», τονίζει ο πατήρ Αντώνιος για να προσθέσει εμφατικά: «Είμαστε σπίτι μέσα στο σπίτι, είμαστε το δικό τους σπίτι». Αναφορικά με το πεδίο δράσης του Κέντρου Ειδικής Μέριμνας για τη Μητέρα και το Παιδί, κάνει γνωστό ότι αποτελεί «πρότυπο κέντρο σε περίσταση ανάγκης, κινδύνου, με την παροχή νομικής, ψυχολογικής, κοινωνικής υποστήριξης, αλλά και της δυνατότητας να σπουδάσει ένα επάγγελμα».

Σε αυτό το σημείο ο πατήρ Αντώνιος θα ξανακάνει λόγο για την προσομοίωση οικογενειακού περιβάλλοντος «για μικρομάνες που έγιναν μάνες χωρίς ωστόσο να είναι προετοιμασμένες» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα το διδαχθούν».

Σε έναν πολυχώρο αλληλεγγύης για μητέρες και παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θα παρέχονται υπηρεσίες υλικής, συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους) που θα πλαισιώνεται από εθελοντές αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Πρόκειται για κτίριο έξι ορόφων, οι χώροι του οποίου αναδιαμορφώθηκαν προκειμένου να στεγάσει βρεφικό σταθμό και νηπιαγωγείο για παιδιά κακοποιημένων γυναικών, ένα μικρό ξενώνα που θα φιλοξενεί παιδιά και γυναίκες, μια τραπεζαρία-εστιατόριο όπου θα παρέχονται καθημερινά γεύματα σε άστεγους, αίθουσες διδασκαλίας και εκπαίδευσης, καθώς και ένα αμφιθέατρο.

Ο επανασχεδιασμός και η εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης, καθώς και ο εξοπλισμός των νέων εγκαταστάσεων, πραγματοποιήθηκαν κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η υποστήριξη του Κέντρου Ειδικής Μέριμνας για τη Μητέρα και το Παιδί εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος δωρεών του ΙΣΝ «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση». Βραβείο-δείγμα ευγνωμοσύνης έλαβε ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Δ.Σ. Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ τιμητικές διακρίσεις αποδόθηκαν στη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, εταιρεία κοινωνικής προσφοράς ελληνικού εφοπλισμού, στη Wind και στους Ράδιο Αρβύλα για την ευγενική χορηγία τους.

Τον αγιασμό των εγκαταστάσεων τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τη παρουσία του πρωτοπρεσβύτερου Νικολάου Αργυρόπουλου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση «έντυσαν» καλλιτεχνικά η χορωδία της ΚτΚ με μουσικό πρόγραμμα, προβολή video για το νέο σπίτι φροντίδας μητέρας και παιδιού, αλλά και για την ιστορία του Γιώργου στην Πωγωνιανή Ηπείρου, θεατρικά δρώμενα της ΚτΚ από το παραρτήματα Αθηνών και Χίου, μουσικό πρόγραμμα από τη σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέτζο σοπράνο Λυδία Αγγελοπούλου και τον τενόρο Σταμάτη Μπερή.

Τέλος, έλαβε χώρα μουσικό πρόγραμμα από την τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου και τους μουσικούς της και ξενάγηση των προσκεκλημένων στο κτίριο.

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που από την ίδρυσή του προσφέρει στήριξη σε απροστάτευτα παιδιά που στερούνται οικογενειακής φροντίδας, καθώς και υπηρεσίες στήριξης σε γονείς ευπαθών κοινωνικών ομάδων.