Το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου οι ιερές Εικόνες της Παναγίας, της επιλεγομένης "Κανάλας", από την Κύθνο και του Αγίου Δημητρίου, από τη Σύρο, μεταφέρθηκαν από το Κειμηλιοφυλάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου είχαν εναποτεθεί από της αφίξεώς τους, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με λιτανευτική πομπή πλαισιουμένη από τις Φιλαρμονικές του Στρατού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στον αύλιο χώρο, προ του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε Δοξολογική δέηση, συγχοροστατούντων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β' και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Στεφάνου.

Ο κ. Δωρόθεος Β' προσεφώνησε τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο και ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος, αντιφωνών,τον ευχαρίστησε για τη μεγάλη χαρά και ευλογία, όπως είπε,που ὲδωσε στον ίδιο τον ιερό Κλήρο και το λαό της Θεσσαλονίκης, δια της μεταφοράς των ιερών Εικόνων της Παναγίας "Κανάλας" και του Αγίου Δημητρίου, ειπών ότι η κατ`έτος άφιξη στη Θεσσαλονίκη μιάς Εικόνος αφ` ενός μεν ενισχύει τους δεσμούς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με τις άλλες Μητροπόλεις, αφ` ετέρου δε ενισχύει το φρόνημα του Λαού, ο οποίος ευρίσκεται πάντα κοντά στην Εκκλησία, τη μητέρα και τροφό των ανθρώπων, που στέργει στα προβλήματά τους και προσεύχεται γι` αυτούς. Τόνισε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι "όλος αυτός ο κόσμος, που έχει κατακλύσει το Ναό του Αγίου Δημητρίου και τους αυλίους χώρους του, αποδεικνύει περίτρανα το σεβασμό και την αγάπη του προς την Εκκλησία και την Πατρίδα, με τις οποίες συμπορεύθηκε και τις οποίες ποτέ δεν αισθάνθηκε ως κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό".