Αρχική » Νέος Ι. Ναός στη Γεωργιανή ενορία των Βρυξελλών

Νέος Ι. Ναός στη Γεωργιανή ενορία των Βρυξελλών

από kivotos

Στην ενορία της Αγίας Ταμάρας λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017. 

Η εν λόγω ενορία ανήκει στη Γεωργιανή Παροικία του Βελγίου, υπό την επίβλεψη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου του Πατριαρχείου Γεωργίας και εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ιδρύθηκε περί το 2000 και αρχικά στεγαζόταν σε ένα μικρό οίκημα της περιοχής του Scharbeek. Με ενέργειες του Μητροπολίτη Αθηναγόρα, επίσημου εκπροσώπου όλων  των Ορθοδόξων στο κράτος του Βελγίου, και τη στήριξη του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου Βρυξελλών κ. Jean Kockerols, η Γεωργιανή  Κοινότητα απέκτησε πρόσφατα έναν μεγάλο ναό, σε κεντρικό σημείο της περιοχής, ο οποίος παραδόθηκε στη λατρεία των Ορθοδόξων για την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και συλλειτούργησαν ο εκ Γεωργίας ερχόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Alaverdaly κ. Δαβίδ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δοσίθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει της Εκκλησίας της Κύπρου, και ιερείς των Πατριαρχείων Μόσχας, Ρουμανίας, Γεωργίας και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την εξέλιξη αυτή της ενορίας, με την απόκτηση του νέου και μεγαλοπρεπούς ναού, και για την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Επίσκοπος Δοσίθεος, εξαίροντας την άψογη συνεργασία που έχουν στην Επισκοπική Συνέλευση των Ορθοδόξων του BENELUX. Χαιρέτησε τους συλλειτουργούς αρχιερείς και ιερείς, τους παρισταμένους Πρέσβεις της Γεωργίας στην Ολλανδία και το Βέλγιο, την όμορφη χορωδία και τον κόσμο που αποτελεί το ποίμνιο της Γεωργιανής Ενορίας.

Ο Επίσκοπος Δοσίθεος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βελγίου για την παρουσία του και την τιμή να τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονα, στα χρόνια του οποίου ιδρύθηκε και αναγνωρίστηκε η ενορία, όσο και τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα για την συμπαράσταση και τη βοήθεια στην απόκτηση του νέου ναού.

”Χάρη σε εσάς και στη δική σας προσπάθεια, Σεβασμιώτατε, έχουμε, από σήμερα, έναν ναό μεγαλύτερο και λαμπρότερο, για να μπορούμε να ασκούμε με μεγαλύτερη άνεση τα λατρευτικά μας καθήκοντα. Σας ευχαριστούμε…” είπε, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Δοσίθεος προς τον Μητροπολίτη Βελγίου.

Μετά τη διανομή του αντιδώρου κλήρος και λαός μετέβησαν σε γειτονικό οίκημα, όπου στεγάζονταν ο παλαιός ναός της ενορίας, για την πλούσια δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα από τη Γεωργία.